OpheusdenAlgemeen Kazerne Materieel Actueel Geschiedenis

Opmerkelijke uitrukken

29 juli 1855: Bliksem doodt de dominee tijdens preek in de Hervormde Kerk in Opheusden. Tijdens zwaar onweer sloeg de bliksem in de toren naar beneden via een stang van het uurwerk en trof de dominee die daarbij het leven verloor. De schrik onder de kerkgangers was zeer groot. Maar enkelen wisten toch het begin van een torenbrand te blussen.
 
12 december 1913: Brand in Boerderij Huize de Pol. De brand is ontstaan door de dienstbode. Deze heeft het aangestoken. De brandweer Opheusden moest komen met de door paarden getrokken spuit. Omdat het zolang duurde brandde de boerderij tot aan de grond af, ook verbrandden er varkens, paarden en koeien. De familie was zelf met paard en wagen op familie bezoek naar Dodewaard. Huize de Pol is in 1940 weer door brand getroffen. In 1944 is het nog een keer door een bom in brand geschoten.
 
30 april 1953: De kippenschuur van de Bijl brandde geheel af. Tijdens de rit naar de brand viel één van de brandweerlieden uit de jeep.

5 december 1971: Een binnenbrand in een woning aan de Lindelaan waarin de politie was gehuisvest. Ter plaatse bleek dat het om een keukenbrand ging. De keuken is geheel uitgebrand.
 
De namen van boerderijen in de gemeente beloofden soms weinig goeds. Zo moest in 1977 worden uitgerukt voor een grote brand in een schuur van boerderij ‘de hel’.
 
Landelijke ligging. Naast de fruit en boomkwekerijen zijn er ook diverse veeboeren in het verzorgingsgebied. Reeds in 1981 moest de brandweer in actie komen om aan de Tielsestraat een koe uit een put te halen. Door deze jaren lange ervaring met redding van vee beschikt het korps als regionaal specialisme over een speciale veetakel.
 
Voor een uitgebreide geschiedenis beschrijving verwijzen wij u graag naar het boekje dat ter gelegenheid van het 125 jarig bestaan is uitgegeven en het boek ‘Bumkes aon’t spoor’.