OpheusdenAlgemeen Kazerne Materieel Actueel Geschiedenis

Actuele_uitrukken  Wedstrijden  Oefeningen  Diversen

Actuele uitrukken

Uitruk 21 april 2010 vanaf kazerne Opheusden. Klik hier voor het filmpje.

Klik hier voor een overzicht en hier voor grafieken van alle uitrukken van 2019.
Klik hier voor een overzicht en hier voor grafieken van alle uitrukken van 2018.

Klik op de foto voor een diashow

Klik op de foto voor een diashow

24 november 2014 - Ongeval tractor met auto Lakemondsestraat Opheusden
Maandagmorgen 24 november werd de groep Opheusden en de OVD Neder-Betuwe gealarmeerd voor een hulpverlening. In de Lakemondsestraat waren een auto en een tractor in botsing gekomen. Bij het ter plaatse waren er verder nog geen andere hulpverleningsvoertuigen. Dus als eerste werd de auto waarin het slachtoffer zat, veiliggesteld. Ook werd aandacht geschonken aan het slachtoffer. In de auto zat al een hulpverlener die de nek van het slachtoffer fixeerde. Later is in overleg met de collega's van de ambulance besproken hoe het slachtoffer er het makkelijkst uit gehaald kon worden. Het slachtoffer wat aanspreekbaar was kon op eigen kracht het voertuig verlaten, dit bij ondersteuning van de nek. Het slachtoffer is overgebracht naar het ziekenhuis, en de brandweer heeft geassisteerd bij het bergen van de auto. De tractor liep ook flinke schade op en moest ook afgesleept worden.
De politie heeft de toedracht in onderzoek.


 

 

 

Klik op de foto voor een diashow

Klik op de foto voor een diashow

19 september 2014 - Auto te water Dalwagen Opheusden
Vrijdagmorgen 19 september werd het korps Opheusden gealarmeerd voor een auto te water. Een auto was op de noordelijke Ddalwagen de Linge ingereden. Zowel de tankautospuit als de oppervlakte redding werden gepiept. Het bestuurder en enigste inzittende in de auto kon op eigen kracht het voertuig verlaten. Om alles uit te sluiten over meerdere inzittenden werd ook de brandweer gealarmeerd. De brandweer heeft de bestuurder opgevangen en heeft verdere afkoeling van het slachtoffer voorkomen. Later hebben ze berger geassisteerd met het bergen van het voertuig. De auto is total loss afgevoerd.

 

 

 

   

Klik op de foto voor een diashow

Klik op de foto voor een diashow

7 mei 2014 - Ongeval Hamsestraat Opheusden
Tekst Omroep Gelderland:

OPHEUSDEN - Een lesauto is woensdagmiddag in Opheusden snackbar De Zute Inval binnengereden. 'Ik hoop dat het allemaal goedkomt', zegt eigenaar Henk Roodbeen die zelf aan de andere kant van het dorp was toen het gebeurde.

Enorme ravage
De ravage in de snackbar aan de Hamsestraat is enorm. Op het moment van het ongeluk was de dochter van Roodbeen samen met een collega in de zaak aan het werk. Twee klanten die ook binnen waren, raakten gewond en zijn naar het ziekenhuis gebracht. 'Ik denk dat het meevalt. Als ik het goed begrepen heb', zegt Roodbeen.

Volgens Roodbeen waren bij het ongeluk drie auto's betrokken. Hoe het precies kon gebeuren is nog onduidelijk. Ondanks de ravage blijft de eigenaar nuchter. 'Morgen komt de schade-expert en dan zien we wel wat het wordt. Ik ben blij dat er alleen maar blikschade is, want dat wordt wel opgelost.'
 

 

 

Klik op de foto voor een diashow

Klik op de foto voor een diashow

12 januari 2014 - Autobrand Varakker Opheusden
Zondagmiddag 12 januari werd de groep Opheusden gealarmeerd voor een buitenbrand aan de A15 links. De meldkamer had diverse meldingen ontvangen van automobilisten die langs de A15 veel rook zagen. Aan de hand van deze meldingen werd de brandweer gealarmeerd. Omdat de collega's van Dodewaard al eerder een melding had ontvangen van een schoorsteenbrand, werd Opheusden gealarmeerd. Tijdens het aanrijden had de meldkamer geen goede locatie van waar de brand zou zijn. Later werd duidelijk dat het een autobrand betrof aan de andere kant van de betuwelijn, dus de Varakker.
Hierop mocht de rit prio 1 vervolgd worden. Op de varakker bleek er dus een auto vol in de brand te staan. Waarschijnlijk stond deze auto al langer op een kwekerij. De brand is geblust en de politie sluit brandstichting niet uit.

 

 

 

Klik op de foto voor een diashow

Klik op de foto voor een diashow

11 augustus 2013 - Ongeval Marktstraat Opheusden
In de nacht van 11 augustus werd de groep Opheusden wederom gealarmeerd voor een ongevalsmelding. In de Markstraat zou een aanrijding gebeurd zijn. Tijdens het aanrijden werd duidelijk dat er een auto te water was geraakt. Aan de hand van deze informatie, werd er opgeschaald naar waterongeval. Dus de oppervlakteredding van Opheusden werd ook gealarmeerd. Bij het ter plaatse komen bleek er inderdaad een auto te water zijn geraakt. De inzittende hadden de auto inmiddels verlaten, en waren nergens te bekennen. De politie heeft nog gezocht, de resultaat hiervan is nog niet bekend. Zo is dus ook de reden van het te water raken niet bekend. De mensen van de oppervlakte redding hebben het water nog afgezocht, om na te gaan of er niets in de sloot terecht was gekomen. De HV van Tiel werd ook gealarmeerd en is ook ter plaatse geweest. De trauma helikopter werd ook gealarmeerd en kwam ook ter plaatse, deze hoefde dus geen actie te ondernemen.
 

 

 

Klik op de foto voor een diashow

Klik op de foto voor een diashow

10 augustus 2013 - Ongeval Paardendreef-Kalkestraat Dodewaard
Zaterdagmiddag 10 augustus moest de groep Opheusden naar Dodewaard voor een ongevalsmelding. Op de Paardendreef/Kalkestraat waren 2 auto's met elkaar in botsing gekomen. In één van de twee auto's zat nog een bestuurder, deze hoefde niet bevrijd te worden en kon op eigen kracht het voertuig verlaten. De brandweer heeft verder de boel veilig gesteld en de lekkende olie ingedamd. De collega's van Dodewaard waren tijdelijk niet inzetbaar, vandaar dat dan Opheusden gealarmeerd wordt.
 

 

 

Klik op de foto voor een diashow

Klik op de foto voor een diashow

4 augustus 2013 - Ongeval Tielsestraat Opheusden
In de nacht van 3 op 4 augustus werd de groep Van Opheusden gealarmeerd voor een ongevalsmelding in de Tielsestraat. In de Tielsestraat bleek een éénzijdige aanrijding gebeurt te zijn. Een auto kwam door onduidelijke redenen tegen een boom tot stilstand. Buurtbewoners hoorden een klap en waarschuwden de hulpdiensten. Bij het ter plaatse komen zat de bestuurder nog in de auto, deze was aanspreekbaar. Bestuurder zat niet bekneld. Omdat het een hoog energetisch ongeval is, is het slachtoffer gestabiliseerd uit de auto gehaald. Hiervoor moest de achterklep verwijderd worden. De bestuurder is door het ambulance personeel onderzocht, en later naar het ziekenhuis afgevoerd. De heli uit Volkel was ook aanvliegende, maar hoefde niet meer ter plaatse te komen.
 

 

 

Klik op de foto voor een diashow

Klik op de foto voor een diashow

12 juli 2013 - Ongeval Tielsestraat Opheusden
Op vrijdagnacht werd de groep Opheusden gealarmeerd voor een ongeval op de Tielsestraat in Opheusden. Het betrof een eenzijdig ingeval auto tegen een boom. De bestuurder was bij aankomst van de brandweer niet meer in het voertuig aanwezig.
 

 

 

 

Klik op de foto voor een diashow

Klik op de foto voor een diashow

17 juni 2013 - Ongeval A15 links 141.0 vrachtauto met camper
Maandagmorgen 17 juni was de groep Opheusden op de kazerne om na te bespreken over de ongeval waar ze eerder deze morgen waren bij geweest. Net aan het eind van de nabespreking kregen ze een nieuwe melding van wederom een ongeval op de A15 links. Hier zou een vrachtauto een camper hebben aangereden en de vrachtauto in de sloot te zijn terecht gekomen. Tijdens het aanrijden kregen ze te horen dat de bestuurder van de vrachtauto nog in de cabine zat, en er niet uit kon. Al vrij snel werd er middel ongeval gemaakt, en werd de groep Kesteren ook gealarmeerd. De groep Opheusden heeft zich bezig gehouden om de chauffeur zo snel en veilig mogelijk uit de cabine te krijgen. Dit is op een goede wijze gebeurd, en samen met het personeel van het MMT is de chauffeur bevrijd, en uit de cabine gehaald. Toen de chauffeur bevrijd was, heeft het personeel van het MMT de hulpverlening op zich genomen. De brandweer heeft de vrachtauto verder veilig gesteld, en hand en spandiensten aan het MMT verleend. Later is de chauffeur zwaar gewond en onder politie begeleiding naar het ziekenhuis in Nijmegen vervoerd. De mensen die in de camper zaten kwamen met de schrik vrij. De camper moet als verloren worden beschouwd.


 

 

 

 

Klik op de foto voor een diashow

Klik op de foto voor een diashow

17 juni 2013 - Ongeval A15 links 145.3 2 vrachtauto's
Maandagmorgen 17 juni 2013 vond er op de A15 links een ernstig ongeval plaats waarbij 1 persoon om het leven kwam. Rond half negen werd de groep Dodewaard gealarmeerd voor een ongeval. Al snel bleek dat er een vrachtauto bij betrokken was en een tankauto. Met een ongeval als deze wordt er direct opgeschaald naar "ongeval groot". Dit betekent dat er meerdere korpsen en een HV1 gealarmeerd wordt. Dus de groep Opheusden werd als 2e éénheid gealarmeerd. Ter plaatse bleek dat er dus een tankauto bij betrokken te zijn en de groep Opheusden moest deze veiligstellen. Ze zijn op onderzoek uit gegaan en hebben de tankauto veilig gesteld. De groep Dodewaard was bezig met hulp te verlenen aan de andere vrachtauto waarbij de bestuurder bekneld zat. Het medisch personeel, waaronder het MMT heeft alles gedaan om de persoon hulp te verlenen. Helaas mocht deze hulp niet baten en is de chauffeur overleden.
De groep Opheusden heeft nog wat hulp verleend met de weg schoonmaken en is later naar de kazerne terug gekeerd. 

 

 

 

Klik op de foto voor een diashow

Klik op de foto voor een diashow

5 maart 2013 - Binnenbrand Tielsestraat Opheusden
Op 5 maart 2013 kreeg de groep Opheusden melding van een woningbrand aan de Tielsestraat. Onderweg werd er gemeld dat er nog een slachtoffer in de woning aanwezig was. De meldkamer heeft toen opgeschaald naar middelbrand, en de groep Kesteren werd ook gealarmeerd evenals de hoogwerker uit Tiel. Met de melding slachtoffer in de woning heeft de ambulance die ook gealarmeerd was, de trauma heli laten komen.Buurtbewoners stonden al met de tuinslang op de vuurhaard te spuiten. Ter plaatste moest er een deur geforceerd worden om de woning te betreden. De prioriteit lag bij het zoeken van het slachtoffer. Al vrij snel werd het slachtoffer wat niet aanspreekbaar was gevonden. Deze is uit de woning gehaald en aan de medewerkers van de ambulance overgedragen. De brandweer heeft het huis verder verkend op branden, en uitbreiding voorkomen. Kesteren heeft de overdrukventilator ingezet om het huis snel rookvrij te krijgen. Dit was ook voor de manschappen makkelijk zo konden zij vrij van rook werken. Het huis heeft veel rookschade opgelopen. De burgemeester is ook nog ter plaatse geweest.


 

 

 

 

Klik op de foto voor een diashow

Klik op de foto voor een diashow

16 november 2012 - Stieren in de put Meertenwei Lienden
Vrijdagmiddag 16 november werd de groep Opheusden gealarmeerd voor inzet van de veetakel. De collega’s van Lienden waren op de Meertenswei aldaar en zij hadden de melding van stieren in de put. Aangezien Lienden geen veetakel heeft, werd Opheusden erbij gealarmeerd. Ter plaatse zaten er 6 stieren in de put, die door het rooster waren gezakt. De takel van Opheusden paste niet in de stal, omdat deze vrij laag was. Later werd er de hulp van een kraantje ingeroepen, om zo de stieren eruit te halen. maar dit was ook tevergeefs. Ondertussen was er al een aardige tijd verstreken en moest er tussen door ook een broodje gegeten worden. En tijdens het broodje eten kwam iemand op het idee om de put vol met strobalen te leggen en zo een trapje maken voor de stieren, zodat ze er zo uit konden lopen. Dit plan werd opgevat, en inderdaad na veel vijven en zessen lukte het de stieren om eruit te klimmen. Al met al was het toch een klus van 5 uur, en moesten de spullen ook nog schoongemaakt worden. De boer was tevreden over de inzet, en later stonden de stieren weer tussen het andere vee in de stal.

 

 

 

 

Klik op de foto voor een diashow

Klik op de foto voor een diashow

6 oktober 2012 - Zeug in de put Groesbeek
Terwijl er een wedstrijdploeg op zaterdag 6 september een wedstrijd aan het spelen was. Ging ook bij hen om 11:45 de pieper af. Zij konden de wedstrijd echter niet verlaten en moesten de klus aan de andere collega’s van Opheusden overlaten.
In het mooie Groesbeek hadden collega’s daar een bijzondere klus. Omdat een zeug biggen moest had de boer wat ruimte gemaakt waar moeders lekker kon gaan baren. Alléén dacht de zeug er iets anders over. Door onbekende oorzaak kwam er een deksel los van het gat, waar de zeug later in gevallen is. De collega’s van Groesbeek konden deze klus niet zelf geklaard krijgen, en omdat de ruimte niet hoog was werd en gevraagd wie er in de regio een veetakel had. Dit is een specialisme van de groep Opheusden en zij werden dus gealarmeerd. Zij hebben de spullen gereed gemaakt, en de zeug liet zich er makkelijk uithalen. De boer heeft een nieuwe kraamkamer gemaakt waar de zeug later een stel mooie biggen ter wereld bracht.

PS. Brandweer Groesbeek bedankt voor de foto’s.

Zie ook De Gelderlander.
 

 

 

 

Klik op de foto voor een diashow

Klik op de foto voor een diashow

25 september 2012 - Ongeval A15 links Dodewaard, auto in de sloot
Dinsdagmiddag werd de wateroppervlakteredding van de groep gealarmeerd voor een auto te water. Op de linkerbaan van de A15 was vermoedelijk door het plotselinge slechte weer, een auto van de weg geraakt. In de auto zaten meerdere personen, waaronder een klein kind. Toen de ploeg ter plaatse kwam waren de personen al uit het voertuig. De medewerkers van de ambulance, en politie waren blij met de komst van de oppervlakteredding, want zo konden zij door het water naar de overkant, om op diverse gebieden hulp te bieden. Dit moesten zij doen omdat er geen TS ter plaatse was, dus ook geen spoorslootoverbrugging. Ook hebben zij de berger bijgestaan om het voertuig te bergen. Bij het verlaten van het ongeval, was er over de toestand van de slachtoffers bij de brandweer niets bekend.

 

 

 

 

Klik op de foto voor een diashow

Klik op de foto voor een diashow

21 september 2012 - Auto te water Dodewaardsestraat Dodewaard
Vrijdagavond 21 september om 20:50 uur werden de vrijwilligers van Opheusden gealarmeerd voor een hulpverlening.
Het betrof een auto te water, met inzittende er nog in. Omdat het een waterongeval is werd de oppervlakteredding van Opheusden ook gealarmeerd. Tijdens het aanrijden bleek er 1 persoon in of onder de auto te zitten. Met deze gegevens werd de HV 1 van Tiel ook mee gealarmeerd. Ter plaatse lag de auto op de kop in de sloot, waarin water stond. Ook zaten er al een aantal omstanders met het slachtoffer te praten, het slachtoffer zat in de auto. Omdat de omstanders contact hadden met het slachtoffer bleek deze dus gelukkig bij kennis te zijn. De bestuurster kon niet op eigen kracht uit het voertuig komen.
De brandweer heeft samen met de mannen van de oppervlakteredding de deur van de auto opengemaakt, zodat de bestuurster uit de auto kon klimmen. Om verdere onderkoeling te voorkomen is zij over gedragen aan het ambulance personeel.

De brandweer heeft nog even voor het licht gezorgd, en later aan de politie overgedragen. Bij het verlaten van het ongeval, was bij de brandweer de oorzaak van het ongeval niet bekend.

 

 

 

 

Klik op de foto voor een diashow

Klik op de foto voor een diashow

6 juni 2012 - Kalf in mestput Tielsestraat Opheusden
Woensdagmiddag 6 juni werden de vrijwilligers van de brandweer Opheusden gealarmeerd voor een dier in nood. De groep Opheusden heeft een regio gebonden taak met de veeredtakel. Bij een boer aan de Tielsestraat was een kalf door het rooster gezakt. Omdat deze taak te gevaarlijk is voor de boer, alarmeerde hij de brandweer. De groep is ter plaatse gegaan en heeft gekeken wat de beste plaats is om de takel te installeren. Eerst dacht men dat buiten de juiste plaats was, maar bij nader inzien is hij binnen in de stal neer gezet. Drie personen hebben ademlucht omgehangen om de put in te gaan. Daar hebben zij de kalf in de juiste positie gebracht zodat deze door collega’s via de takel omhoog gehesen kon worden. Na ruim drie kwartier was de kalf uit zijn benarde positie bevrijd, en kon herenigd worden met zijn andere stalgenoten. De brandweer heeft met behulp van de tankautospuit de gebruikte spullen schoon gespoten, en weer gereed gemaakt.

De boer was tevreden over de inzet van de brandweer, bedankte ze, en sprak waardering uit voor hun inzet.
 

 

 

 

Klik op de foto voor een diashow

Klik op de foto voor een diashow

17 januari 2012 - Zeer grote brand Tiel, inzet WVD
Dinsdag ochtend 17 januari zagen veel mensen in Opheusden, en uit andere plaatsen in de verte veel zwarte rook de lucht in gaan. Op het industrie terrein in Tiel woedde een zéér grote brand. Deze brand werd opgeschaald naar grip 2. Omdat ook deze brand veel rook gaf, werd om 09.49 uur de WVD ploeg van Opheusden gealarmeerd. De WVD ploeg, neemt waar, en verricht metingen bij (gevaarlijke) stoffen die in de lucht vrijkomen. Iedere WVD inzet is speciaal, omdat de WVD nooit veel inzetten heeft, en een regio gebonden taak is. En er is dan vaak ook een groot of een apart incident. De WVD ploeg kreeg deze morgen de opdracht om op verschillende locaties te gaan waarnemen, en metingen te verrichten. Met de meetgegevens kan de ROGS het gebied in kaart brengen waar de rookwolk heentrekt en om eventueel een plan bij te stellen. En zo nodig de meetverrichtingen bij stellen. Later is de WVD ploeg ook bij de brandlocatie geweest om daar waar te nemen.


Klik hier voor een filmpje van de uitruk.

 

 

 

 

Klik op de foto voor een diashow

Klik op de foto voor een diashow

8 november 2011 - Boom op auto gewaaid Mahoniastraat Opheusden
Op donderdag 8 november raasde er een stormachtige wind over Nederland. Dit weer bezorgde de groep Opheusden 's avonds een uitruk. In de Mahoniastraat was een dennenboom niet bestand tegen deze storm. Deze dennenboom waaide om, en tot ongeluk viel deze boven op een auto van een buurtgenoot. Gelukkig zat er niemand in de auto. De brandweer werd gealarmeerd voor het verwijderen van de boom. De brandweer heeft de boom kort gezaagd, en de boel weer veilig gesteld.
De auto bleef met schade achter, en de dennenboom heeft de kerst ook niet overleefd.
 

 

 

 

Klik op de foto voor een diashow

Klik op de foto voor een diashow

3 november 2011 - Brand slooppand Ooievaarstraat Opheusden
In de vroege nacht van 3 november kregen de vrijwilligers van de groep Opheusden een prio 1 melding, betreffende een binnenbrand. In de ooievaarstraat zou een bovenverdieping van een woning in de brand staan. Tijdens het aanrijden werd vanuit de ACc medegedeeld dat het een slooppand betrof, en de gehele straat onder de rook zou staan. Omdat een bovenverdieping in de brand stond werd de hoogwerker vanuit de regio ook gealarmeerd. Daarom werd besloten tot een middelbrand. Dodewaard kwam ter plaatse om de hoogwerker van water te voorzien. De gehele zolder stond in de brand en was uitslaand. De korpsen hebben uitbreiding kunnen voorkomen, zodat de aangrenzende woningen bespaard konden blijven.
Van de zolder was niets meer te redden. De brandweer heeft alles af kunnen zetten met rood/wit lint. De opdrachtgever is kort na de brand tot sloop van de woningen overgegaan, dit om o.a. meerdere branden te voorkomen. 

 

 

 

Klik op de foto voor een diashow

Klik op de foto voor een diashow

29 augustus 2011 - Ongeval A15 Dodewaard vrachtauto met bestelauto
Bij een ongeval op de A15 is een vrachtwagen door de middenvangrail gegaan, hierbij zijn twee dodelijke slachtoffers gevallen. Er zouden ook nog meerdere gewonden zijn, de hulpdiensten hebben middel hulpverleningsalarm gegeven en opgeschaald naar GRIP 1. De vrachtwagen zou geladen zijn met betontegels aldus Rijkswaterstaat. De snelweg is tussen Dodewaard en Andelst was in beide richtingen afgesloten.
Rijkswaterstaat had eerder gemeld dat de rijbanen tot 18:00 uur afgesloten zouden zijn, maar die eindtijd was onzeker omdat het niet duidelijk was wat de hulpdiensten onder de vrachtwagen zouden aantreffen. Er was namelijk mogelijk dat er sprake zou zijn van nog een bekneld slachtoffer. Hoewel het geplette voertuig leeg was, werd de eindtijd van 18:00 uur niet gehaald. Rond 19:30 uur kon de weg worden vrijgegeven.


 

 

 

 

Klik op de foto voor een diashow

Klik op de foto voor een diashow

18 mei 2011 - Stieren in put Lienden
Op 18 mei is de groep Opheusden gealarmeerd voor stieren die door een rooster waren gezakt. Om 10.02 uur werden ze gepiept met prio 2 voor inzet veetakel aan de Hogeweg in Lienden.
Bij een boer waren 2 stieren door het rooster gezakt. De brandweer Lienden lukte het niet om ze te bevrijden. Het was een lastige klus. één van de stieren woog maar liefst 950 kilo. Maar na 2 uur zweten is het gelukt.
 

 

Klik op de foto voor een diashow

Klik op de foto voor een diashow

5 mei 2011 - Buitenbrand Tolsestraat Opheusden
Vroeg in de avond van 5 mei werd een buitenbrand gemeld aan de Tolsestraat in Opheusden. Tijdens een waarnemingsvlucht  was een brand gesignaleerd. In verband met de droogte, heeft de waarnemer alarm geslagen. Brandweer Opheusden is vervolgens gealarmeerd om polshoogte te nemen. Het bleek om een geoorloofde brand te gaan bij een kweker.

 

 

Klik op de foto voor een diashow

Klik op de foto voor een diashow

20 januari 2011 - Autobrand Dalwagenseweg Opheusden
Op 20 januari werd de groep Opheusden om 15.45 uur gealarmeerd voor een prio 1 uitruk voor een autobrand aan de Dalwagenseweg te Opheusden.Ter plaatse bleek er een personenauto in de brand te staan. De bestuurster had een brandlucht geroken en heeft de auto aan de kant gezet. Dit was op het goede moment, want toen zij uit de auto was begon deze spontaan te branden. De auto is geheel uitgebrand,, en moet als verloren worden beschouwd. De bestuurster bleef ongedeerd, de auto is afgesleept door een berger.

 

 

Klik op de foto voor een diashow

Klik op de foto voor een diashow

6 november 2010 - Binnenbrand Tolsestraat Opheusden
Op zaterdagmiddag 6 november kreeg de groep Opheusden een melding van een binnenbrand. Op de kazerne was al direct duidelijk dat het bij een bekende was. Het kon bij privé zijn om ook om schuren gaan. Tijdens het aanrijden kregen ze van de meldkamer te horen dat er een wasdroger in de brand staat, en krijgen ze door waar in het buitengebied de brandkraan zit.
De ambulance reed mee, omdat de bewoners de brand probeerden te blussen, en rook ingeademd hadden. Ter plaatse gekomen, was de brand uit. Een wasdroger had gebrand en werd naar buiten gesleept. het viel gelukkig mee. De bewoners zijn ter plaatse door het ambulancepersoneel onderzocht.
 

 

Klik op de foto voor een diashow

Klik op de foto voor een diashow

21 september 2010 - Zeer grote brand gemeentehuis Opheusden
Persbericht:Omstreeks 13.30 uur brak er tijdens werkzaamheden brand uit in een noodgebouw achter het gemeentehuis in Opheusden. Eén persoon is met brandwonden naar het UMC St. Radboud gebracht. Het 18-jarige slachtoffer voerde samen met een collega werkzaamheden aan het noodgebouw uit, toen er plotseling brand ontstond. Hierdoor raakte de 18-jarige man gewond aan zijn arm. Hij is met brandwonden naar het UMC St. Radboud in Nijmegen gebracht.

Ter plaatse deed de brandweer er alles aan om de brand te blussen en te zorgen dat het niet oversloeg naar het nabijgelegen gemeentehuis. Omstreeks 16.00 uur was de brand meester en kon men beginnen met de opruimwerkzaamheden. Het noodgebouw brandde volledig uit. De politie doet verder onderzoek naar de oorzaak van de brand.

Klik hier voor een filmpje.

 

Klik op de foto voor een diashow

Klik op de foto voor een diashow

6 juli 2010 - Ongeval Rijnbandijk Opheusden
Op 6 juli is de groep Opheusden gealarmeerd voor een ongeval op de Rijnbandijk in Opheusden. Een auto was van de dijk gereden. Er was niemand meer in het voertuig aanwezig.

 

 

Klik op de foto voor een diashow

Klik op de foto voor een diashow

5 juli 2010 - Grote brand Tolsestraat Opheusden
Een brand heeft maandagmorgen vroeg een schuur aan de Tolsestraat in Opheusden verwoest. In de schuur lag hooi opgeslagen. Niemand raakte gewond.
De brandweer Opheusden en Dodewaard kregen om 03:52 de melding. Om 03:59 werd er grote brand gemaakt en kwam de post Kesteren en de hoogwerker uit Tiel ter plaatse De brand was een uur later onder controle. Er was geen gevaar dat het vuur zou overslaan naar de boerderij ernaast.
De brandweer was enkele uren bezig met nablussen. Het is nog onduidelijk hoe het vuur is ontstaan.

Klik hier voor een filmpje van de TS van Kesteren.
Klik hier voor een filmpje van de PM van Opheusden.

 

 

 

Klik op de foto voor een diashow

Klik op de foto voor een diashow

Klik op de foto voor een diashow\

Klik op de foto voor een diashow

3 juli 2010 - Bosbrand Heeze
Zaterdag 3 juli kreeg de groep Opheusden wel een heel bijzondere melding.
Terwijl enkele personen de toertocht van deze dag aan het regelen waren, waren de andere personen een ploeg aan het regelen voor de inzet. Het betrof een melding van "interregionale compagniebrand".

De ploeg mocht zich melden op de parkeerplaats langs de A50. Vanaf daar werd er in colonne gereden met wat tussenstops naar Geldrop. Op zich al een hele belevenis om met zoveel voertuigen onder politie begeleiding zich te verplaatsen.

In Geldrop, werden we bijgepraat over het hoe en wat. De eerste opdracht was om in het bosgebied rond te rijden en de vuurhaarden te blussen, hierbij moesten we steeds naar een vulpunt om de watertank te vullen. Later kregen we de opdracht om het voertuig op een vaste plaats te zetten om vanuit daar het bos in te gaan en de vuurhaarden te gaan bestrijden. Nu hadden we het voertuig op locatie staan waar ook een vulpunt zeer dichtbij was. Dit was een zwaar en slopende klus. Bijna 30 graden, over grond lopen die nasmeult, stoffig en alle lagedruk slangen in gebruik. Ook was de eikenprocessierups aanwezig, ook hier hadden veel personen dagen erna nog last van. Eten en drinken, konden we bij de kar halen van de reddingsbrigade. Veel telefoontjes werden er gepleegd want er was nog geen eindtijd in zicht.

Later op de dag werd er bekend dat er een aflossingsploeg kwam. De aflossingsploeg werd om 19.30 op de kazerne opgehaald door een touringcar van Hatro. Langs diverse andere kazernes werd er gereden om 22.30 in Geldrop te arriveren.
Daar werden we met kleine busjes het gebied ingereden. Om 00.00 werden we ingezet.
Ook nu kreeg de ploeg instructies. Ook deze ploeg mocht met de slangen slepen en de vuurhaarden uitmaken. Zij hadden het nadeel dat het pikkedonker was. Later in de nacht werd er bekend dat er de volgende morgen militairen zouden komen, om zo het gebied in te gaan en de grond om te werken en direct de branden uit te maken. Tot de tijd dat de militairen kwamen, werd er geadviseerd het rustiger aan te doen, want als de militairen er waren moest er hard gewerkt worden. Om 05.00 zouden de militairen ingezet worden, dit werd 06.15 uur

Iedere TS kreeg 4 militairen mee om zo het gebied in te gaan. Dit werd tot 12.00 uur gedaan en toen mocht de groep richting eigen kazerne. Zeer moe, maar met een goed gevoel werd de terugreis ingezet. Het eerste stuk werd er veel gezwaaid door passanten, en werd er vele malen de duim opgestoken. Zelfs het verkeer op de rotonde werd stilgelegd om het brandweervoertuig de vrije doorgang te verlenen. Niet iedereen kon tijdens het rijden de ogen open houden, aan de chauffeur werd niet gedacht. Dit is zeer zeker een leermoment om na een lange inzet niet meer terug te rijden. De eerste groep kreeg ook niet alle verdiende rust, want zij werden gepiept om de zeer vervuilde TS schoon te maken. Ondanks dat iedereen zeer vermoeid was, zijn zij toch tevreden over de inzet. Een hele ervaring rijker.

Klik hier voor een filmpje van de uitgangstelling.
Klik hier voor een filmpje van het blussen.


De nacht erna was er weer een kort nachtje, vanwege de grote brand aan de Tolsestraat, ook hier werd er een hele dag geblust.

 

Klik op de foto voor een diashow

Klik op de foto voor een diashow

29 juni 2010 - Ongeval Patrijsstraat Opheusden
Dinsdag 28  juni kreeg de brandweer een melding van ongeval beknelling op de Patrijsstraat in Opheusden.
Door de aanrijding lag er een auto op zijn kant. Toen de brandweer ter plaatse kwam was het slachtoffer al uit zijn voertuig, en werd al door ambulance personeel onderzocht.
De brandweer bleef voor de hand en spandiensten.

 

 

 

Klik op de foto voor een diashow

Klik op de foto voor een diashow

2 mei 2010 - Assistentie Opheusden bij koeien in de put in Hernen
Brandweer Opheusden is op 2 mei 2010 uitgerukt naar Hernen en daar ruim 4 uur bezig geweest om 2 koeien uit de put te krijgen. De boer miste 2 koeien. Waarschijnlijk zijn ze via de uitloop de put in gegaan. Bij aankomst was de boer al bezig met de put aan het leegzuigen. Nadat de veetakel geplaatst was, zijn de personen de put in gegaan om de koeien richting de takel te drijven. De put was ongeveer 1,5 meter diep, en stond vol met stront. Er werd al snel besloten de personen niet meer de put in te sturen, dit vanwege de veiligheid van de personen. De koeien waren zo wild, dat voor de veiligheid niet meer ingestaan kon worden. Er werden meer roosters van de put gehaald, om zo met behulp van hekkens in de put de koeien op te drijven. eenmaal bij een geopend rooster, zijn de koeien met behulp van een shovel eruit getild. De koeien waren nadat ze eruit waren totaal uitgeput.

Klik hier voor foto's van brandweer Wijchen-Heumen.


 

 

 

Klik op de foto voor een diashow

Klik op de foto voor een diashow

28 april 2010 - Dorpsstraat Opheusden, vuilcontainer tegen woning in brand
Er vuilcontainer stond tegen de woning in brand. De boei was zo warm geworden dat een deel ervan gesloopt moest worden om er zeker van te zijn dat het dak ook niet brandde.
Om alles uit te sluiten werd de OVD ook gealarmeerd. Deze beschikt over de warmtebeeldcamera.
 

 

 

Klik op de foto voor een diashow

Klik op de foto voor een diashow

22 april 2010 - Coniferenbrand Dalwagenseweg Opheusden
Op 22 april 2010 is de groep Opheusden 's middags gealarmeerd voor een coniferenbrand op de Dalwagenseweg.
 

 

 

Klik op de foto voor een diashow

Klik op de foto voor een diashow

17 april 2010 - Inzet veetakel Rijnbandijk Opheusden
Een oud paard was niet meer in staat om op eigen kracht op de benen te komen. Omdat de veearts het niet veilig achtte om het paard met de veetakel op de benen te krijgen, werd er besloten om het paard naar buiten te transporteren.
Het dier werd op een groot stuk plaat gelegd. Met touwen eraan is het paard naar buiten de wei in gesleept, waar het later op eventuele eigen kracht weer op de benen moest komen. Binnen lukte dat niet omdat daar de vloer te glad was.
 

 

 

Klik op de foto voor een diashow

Klik op de foto voor een diashow

11 april 2010 - Schoorsteenbrand, zolderbrand Kerklaan Opheusden
Zaterdag op zondag nacht werd de groep Opheusden gealarmeerd voor een schoorsteenbrand. Het rookkanaal was op zolder losgeschoten met als gevolg dat de zolder was gaan branden. De bewoners waren er redelijk op tijd bij. 

 

 

Klik op de foto voor een diashow

Klik op de foto voor een diashow

17 maart 2010 - Ongeval tractor Tielsestraat Opheusden
Woensdagmorgen vond er een ongeval op de Tielsestraat. Als gevolg hiervan raakte een 16-jarige jongen uit Dodewaard bekneld. De Tielsestraat werd enige tijd afgesloten.

Omstreeks 07.15 uur reed de 16-jarige jongen op een kleine tractor over de Tielsestraat. Achter hem reed een 35-jarige bestuurder van een busje. Deze man uit Kesteren wilde de tractor inhalen. Tijdens de inhaalmanoeuvre schrok de 35-jarige man van een auto die uit de Markstraat kwam. De 30-jarige bestuurster uit Opheusden kwam uit de Markstraat en verleende geen voorrang aan de 35-jarige man uit Kesteren. Het busje en de personenauto botsten tegen elkaar. De tractor werd hierdoor van de weg gedrukt en kantelde.

Hierdoor raakte de 16-jarige bestuurder bekneld. Al snel werd duidelijk dat de jongen niet in levensgevaar was. De brandweer heeft de jongen uit het voertuig gehaald, waarna hij voor controle werd overgebracht naar het ziekenhuis.
 
 

 

 

Klik op de foto voor een diashow

Klik op de foto voor een diashow

22 februari 2010 - Containerbrand Hamsestraat
Op maandag 22 februari 2010 werd de groep Opheusden tweemaal gealarmeerd voor een containerbrand in de Hamsestraat in Opheusden. De eerste keer betrof het een alarmering 's nachts om 02:56 uur. De tweede keer betrof 08:01 uur in de ochtend.

 
 

 

 

Klik op de foto voor een diashow

Klik op de foto voor een diashow

26 januari 2010 - Zwaan vast op ijs in Tiel
Op dinsdagochtend om 11.06 uur werd de groep Opheusden gealarmeerd voor een zwaan die vast zat op het ijs in Tiel. De oppervlaktewaterreddingsploeg heeft de zwaan uit zijn benarde positie bevrijd. Het was een zeer zwakke zwaan die zich weinig tot niet kon verplaatsen.

 
 

 

 

Klik op de foto voor een diashow

Klik op de foto voor een diashow

1 december 2009 - Vrachtautobrand A15
Op dinsdagmiddag om 12.49 uur werd de groep Opheusden gepiept voor middelbrand A15 parkeerplaats Varakker voor een vrachtwagenbrand. Een containerbak met stalmest stond in de brand. Omdat de bak niet waterdicht was, kon de mest niet nat gemaakt worden. Het water was niet goed voor het milieu. De inhoud is met een kraan in een andere container geladen.
 
 

 

 

Klik op de foto voor een diashow

Klik op de foto voor een diashow

26 november 2009 - Schoorsteenbrand Dalwagenseweg Opheusden
Op 26 november 2009 kreeg de groep Opheusden een melding van een schoorsteenbrand op de Dalwagenseweg in Opheusden. De hoogwerker van Tiel heeft assistentie verleend.

 
 

 

 

Klik op de foto voor een diashow

Klik op de foto voor een diashow

19 oktober 2009 - Autobrand Acaciastraat Opheusden
Op 19 oktober werd de groep Opheusden gealarmeerd voor een autobrand in de Acaciastraat in Opheusden. De auto stond volop in brand. Het vuur is geblust met schuim. De auto is totaal verwoest door de brand.


 
 

 

 

Klik op de foto voor een diashow

Klik op de foto voor een diashow

4 juni 2009 - Middelbrand, binnenbrand Jabbok Opheusden
Om 09.52 uur kreeg de groep Opheusden een melding van een binnenbrand aan de Jabbok in Opheusden, melding prio 1.
Het bleek dat de Pniel kerk van de Molukse gemeenschap in brand stond. Een omwonende wist de brandweer te bellen.
Bij aankomst waren de ruiten al gesprongen en de vlammen sloegen naar buiten. Het was een korte maar heftige brand.
De collega's van Dodewaard werden ook gealarmeerd, evenals de hoogwerker van Tiel.
Door snel en goed in te grijpen, is erger voorkomen.
De pompbediende had het zo druk, dat het water in de overloop het eruit gooide en een gat in de bestrating maakte.... 
 

 

 

Klik op de foto voor een diashow

Klik op de foto voor een diashow

14 mei 2009 - Middelbrand, binnenbrand Hamsestraat Opheusden
Op donderdagmiddag 14 mei kreeg de groep Opheusden een melding van een binnenbrand op de Hamsestraat in Opheusden. In een schuur stond een grasmaaier in de brand. In verband met middelbrand is de groep van Dodewaard ook ter plaatse geweest.


 
 

 

 

Klik op de foto voor een diashow

Klik op de foto voor een diashow

2 mei 2009 - Caravanbrand Dalwagenseweg Opheusden
Op zaterdagavond 2 mei 2009 werd de groep Opheusden om 21.52 uur voor een prio 1 gepiept. De melding was een autobrand in de  Dalwagenseweg in Opheusden. Bij het erf bleek er een caravan in brand te zijn gestoken. De caravan is geheel verloren gegaan.


 
 

 

 

Klik op de foto voor een diashow

Klik op de foto voor een diashow

6 februari 2009 - Auto in woning gereden Dalwagenseweg Opheusden
Vrijdagochtend om 10.54 uur werd de groep Opheusden gealarmeerd voor een prio 1 uitruk. Het betrof een aanrijding op de Dalwagenseweg in Opheusden. Daar was bij het verlaten van een in/uitrit het doorgaande verkeer over het hoofd gezien. Vermoedelijk van de schrik heeft de bestuurder het gaspedaal gebruikt, i.p.v. het rempedaal. Het gevolg was dat de auto zich in de woning boorde.

 
 

 

 

Klik op de foto voor een diashow

Klik op de foto voor een diashow

15 januari 2009 - Groep Opheusden redt wederom een vogel op het ijs in Tiel
Op 15 januari is de groep Opheusden wederom met de uitrusting voor wateroppervlakteredding naar Tiel gegaan voor een vogel die vastzat op het ijs. Dit keer was een vogel op de Kellenseweg onfortuinlijk vast komen te zitten op het ijs.
De Gelderlander en 112 Rivierenland waren er om foto's te maken.

Klik hier voor het artikel van De Gelderlander.
Klik hier voor de foto´s van 112 Rivierenland.


 
 

 

 

Klik op de foto voor een diashow

Klik op de foto voor een diashow

3 januari 2009 - Groep Opheusden redt zwaan op het ijs in Tiel
Op 3 januari is de groep Opheusden met de uitrusting voor wateroppervlakteredding naar Tiel gegaan voor een zwaan die vastzat in het ijs. Op de Laan van Westrooijen zat een gewonde zwaan vast op het ijs. De collega's van Tiel vertrouwden het ijs niet, en hadden zodoende de hulp van de groep Opheusden nodig.
Met behulp van het Hanza board is het gelukt om de gewonde zwaan te pakken te krijgen. Deze kon overgedragen worden aan de vrijwilligers van de dierenambulance. De vrijwilligers van de dierenambulance waren vol lof over het brandweerpersoneel.

 
 

 

 

Klik op de foto voor een diashow

Klik op de foto voor een diashow

12 november 2008 - Bijstand veetakel in Beneden-Leeuwen
Op 12 november werd de groep Opheusden 's middags gepiept voor bijstand van de brandweer Beneden-Leeuwen.
Daar was een stier door een rooster gezakt, en de groep Beneden-Leeuwen moest de hulp van de collega's uit Opheusden inschakelen.
De veetakel heeft zijn dienst weer bewezen, en na wat inspanningen kon de stier gered worden.
De stier heeft aan het hachelijke avontuur niks overgehouden.

 
 

 

 

Klik op de foto voor een diashow

Klik op de foto voor een diashow

31 oktober 2008 - Ongeval Parallelweg-Varakker Opheusden
Vrijdagochtend kreeg de groep Opheusden om 08.39 uur een melding van een ongeval op de Parallelweg/Varakker.
Hier waren twee auto's in botsing gekomen, waarvan er 1 tegen een boom tot stilstand was gekomen.
De politie en de ambulance waren ook ter plaatse, de ambulance heeft de bestuurster en de bijrijder van 1 van de auto's naar het ziekenhuis vervoerd. De brandweer heeft het voertuig veiliggesteld. De politie heeft een onderzoek naar de toedracht ingesteld.
 
 

 

 

Klik op de foto voor een diashow

Klik op de foto voor een diashow

24 oktober 2008 - Schoorsteenbrand Smachtkamp Opheusden
Op 24 oktober werd de groep Opheusden 's middags  om 13.00 gealarmeerd voor een schoorsteenbrand bij een huis aan de Smachtkamp te Opheusden. Toen de TS ter plaatse kwam was duidelijk dat de schoorsteen anders rookte dan normaal. Een teken dus dat het niet goed was in de schoorsteen. De manschappen hebben de valbeveiliging gebruikt om het dak te beklimmen. Met de rammeneur hebben ze het schoorsteen kanaal van roet deeltjes schoon gemaakt. Nadat de bewoner een stuk pijp had verwijderd, kon alles nog beter verwijderd worden.

Om 14.30 uur werd het sein inpakken gegeven. Voor de bewoners restte alleen nog wat rommel te ruimen en de vertrekken te luchten.
 

Klik hier voor een filmpje van de uitruk.
 
 

 

 

Klik op de foto voor een diashow

Klik op de foto voor een diashow

1 september 2008 - Coniferenbrand in Voorthuizen
Op maandagavond 1 september kwam de groep Opheusden onderweg van een realistische oefening in Voorthuizen een buitenbrandje tegen. Op de Hoofdstraat 89 stonden coniferen naast een café-restaurant in brand. Toen de brandweer van Voorthuizen ter plaatse kwam, was de brand al geblust door de groep Opheusden. Zij kwamen net van een oefening op het oefenterrein bij Voorthuizen af. De OvD uit Tiel die achter hun reed zag dat er brand was en riep de brandweer uit Opheusden terug, die daarop de brand in de coniferen bluste. De brandweer van Voorthuizen kwam met beide auto’s ter plaatsen, maar heeft niets hoeven doen.

Klik hier voor een bericht in de Barneveldse krant.
 
 

 

 

Klik op de foto voor een diashow

Klik op de foto voor een diashow

22 juni 2008 - Wateroverlast door hagelbui, Tolsestraat Opheusden
Op zondag 22 juni zijn in de Tolsestraat in Opheusden alle lichtdoorlatende golfplaten van een schuur ten onder gegaan door een zware hagelbui. Omdat er ook een woongedeelte in de deur bevond, bleek door de zware buien het woongedeelte flink onder water te staan. Groep Opheusden heeft met dekzeilen erger kunnen voorkomen, zodat het water niet meer het woongedeelte inliep.


 
 

 

 

Klik op de foto voor een diashow

Klik op de foto voor een diashow

3 mei 2008 - Ongeval Lakemondsestraat Opheusden
Persbericht:
Zaterdagmiddag 3 mei is op de Lakemondsestraat in Opheusden een auto in een sloot beland. De bestuurder, een 30-jarige Pool, bleek onder invloed van alcohol.
De bestuurder is door de politie aangehouden. Bij ademanalyse bleek een alcoholpercentage van 1130 ug/l. De officier van justitie heeft de bestuurder een boete gegeven van 1150 euro. Daarnaast kreeg de man een rijverbod tot zondagochtend 4 mei.


 
 

 

 

Klik op de foto voor een diashow

Klik op de foto voor een diashow

29 april 2008 - Ongeval Tielsestraat Opheusden
Op dinsdagavond 29 april botste omstreeks 19:44 uur twee auto's op elkaar bij een wegversmalling in de Tielsestraat in Opheusden.
Er zijn tevens 2 ambulances en de verkeersongevallen analyse van de politie ter plaatse geweest. 2 slachtoffers zijn afgevoerd naar het ziekenhuis.
De groep Opheusden heeft het ambulancepersoneel geholpen om 1 slachtoffer mee uit de auto te halen. Hierbij hoefde geen redgereedschappen gebruikt te worden.
 
 

 

 

Klik op de foto voor een diashow

Klik op de foto voor een diashow

25 maart 2008 - Meerdere ongevallen A15 Dodewaard
Op dinsdagochtend 25 maart zijn meerdere ongevallen gebeurd. De oorzaak is momenteel nog niet bekend. Ter hoogte van 147,8 is een auto onder een vrachtauto geschoven nadat de vrachtwagen voor een ongeluk iets verderop moest remmen. Een passagier zat bekneld en is met ernstig letsel door de ambulance en het MMT behandeld en vervoerd naar een ziekenhuis. Bij het ongeval zijn meerdere brandweereenheden ingezet (Dodewaard, Opheusden, Lienden, Tiel). Daarnaast waren 4 ambulances met een OVD-G ingezet evenals meerdere eenheden van politie en Rijkswaterstaat en diverse bergingsvoertuigen.
De A15 was gedurende ongeveer twee uur geheel afgesloten in oostelijke richting.

 
 

 

 

Klik op de foto voor een diashow

Klik op de foto voor een diashow

19 maart 2008 - Grote brand De Hel in Randwijk
Woensdagmiddag om 13.25 uur werden de korpsen van Opheusden en Dodewaard gealarmeerd voor een "binnenbrand bijzonder object". aan de Tolsestraat in Opheusden. Tijdens het aanrijden was de zwarte rook al in de verte te zien.
De groep Opheusden was als eerste ter plaatse, toen bleek dat de vlammen al uitslaand waren. Gezien de schuur ver van de straat af stond, en de grote omvang van de brand, werd er direct grote brand gemaakt.
Omdat het een brand in het buitengebied betrof, en er niet zeker was of het Opheusden of Randwijk betrof, had de alarmcentrale van Gelderland-Midden ook al grote brand gemaakt.
Een schuur die vlakbij stond, kon gered worden door de inzet van diverse stralen.

De korpsen van Heteren en Zetten-Andelst zijn bij deze grote brand ook ingezet. Evenals de ags.
De ademluchtgroep van Kesteren werd ook gealarmeerd voor aanvulling ademlucht.
In de schuur bevonden zich o.a. oldtimers en caravans. De hele schuur alsmede wat er in stond moet als verloren worden beschouwd.

 
 

 

 

Klik op de foto voor een diashow

Klik op de foto voor een diashow

1 maart 2008 - Stormschade Tielsestraat Opheusden
Voor de 2e keer op 1 maart werd de groep Opheusden wederom gepiept voor stormschade. De eerste inzet voor een stormschade vandaag was om 9 uur. Nu was het om 12.15 uur. In de Tielsestraat was er door de storm een boom gedeeltelijk op een huis gewaaid. Omdat de bewoners het niet helemaal vertrouwde werd de brandweer ingeschakeld. En die heeft de boom kort gezagen en wat bouwwerk verwijderd, zodat het gevaar geweken was. 

 

 

Klik op de foto voor een diashow

Klik op de foto voor een diashow

24 februari 2008 - Assistentie bij middelbrand Boveneindsestraat Kesteren
Op zondag 24 februari 2008 werd de post Kesteren gealarmeerd om 19:14 uur voor een binnenbrand op de Boveneindsestraat te Kesteren. Omdat de brand uitslaand was en het niet bekend was of er nog personen binnen waren, heeft de AC direct middelbrand gemaakt. De TS van Opheusden, de hoogwerker van Tiel en de OVD zijn ter plaatse geweest. Ook is een ambulance ter plaatse gekomen. Het betrof een leegstaande boerderij, het pand is helemaal uitgebrand.


 

 

 

Klik op de foto voor een diashow

Klik op de foto voor een diashow

21 februari 2008- Waterongeval Parallelweg Opheusden
Donderdag werd de brandweer van Opheusden gealarmeerd voor een waterongeval op de Parallelweg.
Tijdens het aanrijden werd bekend dat er een auto op de kop in de sloot zou liggen, met nog 2 personen er in.
Ter plaatse werd er meteen contact gezocht met de slachtoffers, deze kwamen nog net met hun hoofd boven het water uit.
Met de lier van de brandweerauto, is de auto van de slachtoffers verankerd.
Zo kon ook de auto wat omhoog getrokken worden om de slachtoffers te bevrijden.
De slachtoffers zijn onderkoeld uit de auto gehaald.
Later werd er gesproken over een 3e persoon die in de auto zou zitten, bij verdere controle bleek deze al door eigen kracht uit de auto te zijn gekropen.
Bij het ongeval is ook de trauma heli van het UMC ter plaatse geweest.
De slachtoffers zijn met ambulances vervoerd naar het ziekenhuis.
 

Klik op de foto voor een diashow

Klik op de foto voor een diashow

15 februari 2008- Wateroverlast Burg. Lodderstraat Opheusden
Vrijdag jl. vroeg in de morgen kreeg de groep Opheusden een alarmering voor wateroverlast in de Burgemeester Lodderstraat. Daar aangekomen bleek er een hoofd waterleiding te zijn gesprongen.Het water met zand kwam met geweld de grond uit.
De brandweer heeft zandzakken moeten gebruiken omdat het uitstromende water de huizen dreigde in te lopen.
Ook is de dompelpomp ingezet om het water te verplaatsen.
Later heeft Vitens de breuk verholpen, en konden sommige brandweer mensen terug hun bedje in.
 

Klik op de foto voor een diashow

Klik op de foto voor een diashow

14 januari 2008 - Slagboom boort zich door auto, Veerweg Opheusden
Op 14 januari werd de groep Opheusden in de ochtend met prio 1 gealarmeerd voor een ongeval op de Veerweg te Opheusden. Hier was een auto bij het oprijden van de veerpont, tegen de slagboom aan gereden. De slagboom werd op dat moment bediend, het gevolg was dat de slagboom zich door de voorruit boorde. Ambulance medewerkers hebben het slachtoffer onderzocht.

Klik op de foto voor een diashow

Klik op de foto voor een diashow

25 december 2007 - Middelbrand woning Kalkestraat Dodewaard
Op eerste kerstdag werden de korpsen Dodewaard en Opheusden gealarmeerd voor een woningbrand. Op het moment dat de brand door de bewoners ontdekt werd, die overigens thuis waren, was deze al in een gevorderd stadium. De bovenverdieping en zolder brandden al fel. De brandweer was gelukkig snel ter plaatse en kon door een sterke binnenaanval met 6 mensen uitbreiding voorkomen. De hoogwerker uit Tiel hielp later om het vuur in de kap te bestrijden door dakpannen van het dak te spuiten en het dakbeschot nat te houden.
De bovenverdieping en zolder zijn grotendeels uitgebrand, de zoldervloer is weggebrand, de begane grond heeft ernstige waterschade. Twee personen zijn door de ambulancedienst ter controle meegenomen naar het ziekenhuis.
De ademluchtploeg uit Kesteren rukte uit om de ademluchtflessen en maskers te wisselen, Opheusden leverde later op de avond nog wat te eten omdat de inzet in totaal bijna 3 uur duurde.

Klik op de foto voor een diashow

Klik op de foto voor een diashow

1 december 2007 - Binnenbrand op schip Waalbandijk Dodewaard
Op de helling van de scheepswerf in Dodewaard lag een bunkerschip (een drijvend bevoorradingsschip voor binnenvaartschepen) voor groot onderhoud. Tijdens laswerkzaamheden aan de romp raakte materiaal in het ruim in brand. De schipper reageerde alert en sloot het toegangsluik naar het ruim. In het ruim lag een grote voorraad aan divers materiaal dat in dit soort schepen verkocht wordt.
De korpsen van Dodewaard en Opheusden werden gealarmeerd (middelbrand) omdat door de moeilijke communicatie niet zeker was of alle aanwezige buitenlandse werklieden het schip verlaten hadden.
In de zeer zware rook en hitte moest de vuurhaard gelokaliseerd en geblust worden. Met de overdrukventilator werd de rook uit het schip verdreven.
Hoewel water uiteraard in de buurt was, bleek het wel een uitdaging om het ook daadwerkelijk verpompt te krijgen. De motorspuit van de groep Dodewaard werd met enige moeite langs de helling naar beneden gereden om de tankautospuit van water te voorzien, de tankautospuit van Opheusden zette de hydraulische dompelpomp in. Na afloop werd de poolse kraanmachinist bereid gevonden om de motorspuit naar de weg te hijsen waarmee een hoop moeite bespaard werd.

Klik op de foto voor een diashow

Klik op de foto voor een diashow

6 oktober - Woningbrand Koningsstraat in Opheusden
Op 6 oktober om 11:46 uur 's morgens kreeg de groep Ochten een melding van een woningbrand in de Koningsstraat in Opheusden. De groep Opheusden had op dat moment een uitruk in Dodewaard omdat Dodewaard een wedstrijd aan het spelen was. Er was brand ontstaan door een frituurpan in de keuken. De brand was voor aankomst van de brandweer al geblust met handdoeken en kleding die over het vuur waren gegooid door de buurman die bij de brandweer Opheusden zit. Met behulp van de overdrukventilator van Kesteren is de rook uit het huis gedreven. De keuken heeft veel brand- en roetschade opgelopen. Ook stond de bovenverdieping vol met rook.

 

 

Klik op de foto voor een diashow

Klik op de foto voor een diashow

18 augustus 2007 - Koeien en brandweerlui in de put...
Op zaterdagochtend werd de groep Opheusden om 11.00 gepiept voor bijstand naar Bruchem waar een paar koeien in de put terecht gekomen waren.
Omdat Beesd niet inzetbaar was, werd Opheusden gealarmeerd. Bij aankomst bleken er maar liefst 9 koeien door de vloer te zijn gezakt, en in de onder gelegen put terecht te zijn gekomen.
Door middel van de koetakel hebben de mankrachten van Gameren en Opheusden de koeien weer uit de benarde put weten te bevrijden.

Tot laat in de middag heeft de inzet geduurd.

Er zijn diverse foto's ontvangen van brandweer Gameren, waarvoor dank.

 

Klik op de foto voor een diashow

Klik op de foto voor een diashow

4 augustus 2007 - Jongen verdronken in Opheusden
Opheusden werd op 4 augustus gealarmeerd voor in drenkeling in de Neder-Rijn nabij het veer van Opheusden. Omdat de groep Opheusden zeer snel ter plaatse was, kon deze alvast informatie inwinnen voor de duikers die ook gealarmeerd werden.

Na ongeveer 2 uur zoeken werd het levenloze lichaam van de 14 jarige jongen door de duikers gevonden.

De Snelle Interventie Boot van de groep Ochten heeft assistentie verleend bij de zoektocht.
Zie hiervoor ook een filmpje op YouTube (klik hier voor het filmpje).
Ook de aankomst van de HOVD is op YouTube te vinden (klik hier voor het filmpje).

De foto's zijn gekregen via 112 rivierenland, waarvoor dank.

 

 

Klik op de foto voor een diashow

Klik op de foto voor een diashow

23 juli 2007 - Vrachtwagen verliest lading op A15
Een vrachtwagen verloor rond half vijf op de A15 tussen Dodewaard en Ochten een 2,5 ton wegende knijper van een baggerkraan en een scheepsschroef. De knijper heeft de zijkant van het viaduct in de Verlengde Lagecampseweg geraakt. Het viaduct is beschadigd, enkele wapeningsstaven in het beton zijn van hun plaats getrokken en liggen bloot.
Een vrachtwagen reed tegen de knijper aan en raakte zwaar beschadigd, een auto werd tegen de vangrail gedrukt. Gelukkig zijn alle betrokkenen zonder noemenswaardig letsel uit hun voertuigen gekomen. Opheusden is in verband met Middel-HV ter plaatse geweest (samen met Dodewaard). De politie onderzoekt het ongeval.

 

 

Klik voor een vergroting 10 juni 2007 - Middelbrand Marsdijk Opheusden
Op zondagavond om 23:16 uur kwam er een melding voor een middelbrand op de Marsdijk in Opheusden.
Door blikseminslag tijdens noodweer is brand uitgebroken in een schuur.
Opheusden was vlak voor de melding al ingezet voor wateroverlast maar kreeg een doormelding van deze brand. De groep Kesteren werd gealarmeerd voor assistentie. Er zijn in totaal 3 voertuigen ingezet: de TS van Opheusden en Kesteren en de OVD.
Klik voor een vergroting
Klik voor een vergroting

 

 

 

 

19 april 2007 - Middelbrand Andelst
Opheusden heeft ook bijstand verleend bij een middelbrand in Andelst.
Zie voor verdere gegevens Dodewaard - Actueel.

 

Klik voor een vergroting

Klik voor een vergroting

Klik voor een vergroting

Klik voor een vergroting

20 maart 2007 - Schoorsteenbrand Koningstraat
De groep Opheusden kreeg dinsdagavond een alarmering van een schoorsteenbrand in de Koningstraat te Opheusden. Volgens getuigen kwamen de vlammen uit de schoorsteen.

Omdat de schoorsteen boven de 2,5 meter staat, is valbeveiliging verplicht. Hier heeft de groep gebruik van gemaakt, en de schoorsteen met een ramoneur geveegd.
De hoogwerker van Tiel werd ook gealarmeerd, maar deze hoefde niet ingezet te worden.
Klik voor een vergroting

Klik voor een vergroting

Klik voor een vergroting

Klik voor een vergroting

5 maart 2007 - Bijstand bij koe in put
Zondag 5 maart werd brandweer Opheusden gealarmeerd voor bijstand in Wijchen. In Wijchen bleek een koe door een rooster gezakt te zijn en in de onder gelegen put te zijn gevallen. In de put lag zo'n 70 centimeter stront, de koe lag hier in.
Omdat Opheusden een veetakel heeft, werd deze gealarmeerd. Opheusden is ter plaatse gegaan en heeft de koe uit de benarde positie bevrijd.
Omdat de alarmering vroeg was heeft de boer voor de redders een heerlijk eitje gebakken.
 

 

Klik voor een vergroting

Klik voor een vergroting

Klik voor een vergroting

Wedstrijden

31-03-2007: TAS HD Kootwijkerbroek, 6e plaats (Zie foto's onderstaand)
07-10-2006: Onderlinge Kringwedstrijd 112 Ochten, 5e plaats (Klik hier voor meer informatie en foto's)
30-09-2006: Finale 112 Regionaal RBGZ Culemborg, 6e plaats
24-06-2006: 112 Regionaal RBGZ Varik, 3e plaats
10-06-2006: TAS HD Gewestelijk Wommels, 4e plaats
22-04-2006: TAS HD Provinciaal Groenlo, 2e plaats
 

Klik op de foto voor een diashow

Klik op de foto voor een diashow

29 juni 2008 - Wedstrijd in Geldermalsen
Op zaterdag 29 juni heeft de groep Opheusden meegedaan aan de 112-wedstrijd in Geldermalsen.
De wedstrijdploeg mocht 's avonds de 5e  plaats in ontvangst nemen.


 
 

 

 

Klik voor een vergroting

Klik voor een vergroting

 

31 maart 2007 - Wedstijd TAS HD in Kootwijkerbroek
De groep Opheusden heeft meegedaan aan de TAS HD wedstrijd in Kootwijkerbroek. Opheusden haalde hierbij de 6e plaats.

Klik voor een vergroting

Klik voor een vergroting

Klik voor een vergroting

Klik voor een vergroting

Oefeningen

Klik voor het foto album

Klik voor het foto album

1 september 2008 - Oefening hulpverlening in Voorthuizen

Op 1 september heeft de groep Opheusden in Voorthuizen een realistische hulpverleningsoefening gedaan. Er was een incident in scene gezet met meerdere voertuigen en meerdere gewonden. De oefening is samen met de groep Ochten gedaan.

Diversen

Klik voor een vergroting Mei 2007 - Brandweer Opheusden ontvangt defibrillator

OPHEUSDEN – De Opheusdense winkeliersvereniging WVO heeft de lokale brandweerpost een defibrillator aangeboden.
Met deze zogenaamde AED (automatische externe defibrillator) kan een gestoord hartritme worden hersteld door middel van het toedienen van een stroomstoot. Het in Opheusden gestationeerde blusvoertuig wordt ermee uitgerust.
Verwacht wordt dat de AED na de zomer operationeel is. Het brandweerpersoneel moet hiervoor eerst nog een opleiding volgen.

WVO-voorzitter Cees van Eck: „De lokale middenstand beseft terdege hoe belangrijk het is als hulpdiensten over een AED beschikken. Immers, zij komen op plaatsen waar calamiteiten zijn en mensenlevens op het spel staan. Vandaar dat we voor de brandweer een AED hebben bekostigd.”
Het bedrijf Medicall Life Support in Kesteren heeft het gebruiksvriendelijke en levensreddende apparaat geleverd.