Ochten Algemeen Kazerne Materieel Actueel Geschiedenis

Algemeen

Hoewel reeds in het jaar 1637 de brandspuit werd uitgevonden, deed deze eerst pas in 1870 op het platteland zijn intrede. Het dorp Echteld had vroeger een eigen brandweer met in 1914 een eigen handbediende spuit. Voor 1939 ging het er provisorisch aan toe. De brandweer van de toenmalige gemeente kreeg toen de beschikking over een motorisch aangedreven pomp die op een aanhangwagen stond. Ook IJzendoorn had tot 1960 zijn eigen brandweer. In Ochten stond echter de hoofdspuit in het oude baarhuisje bij de N.H. kerk.

Historische TS van OchtenNa de oorlog beschikte het korps over een oude Londense hulp-brandweerauto. Een voertuig met platte bak waarop een legerpomp werd gemonteerd. In 1952 betrok de brandweer de kazerne die aan het gemeentehuis is gebouwd en tot en met 2002 het onderkomen zou zijn. Vanaf 2002 krijgt de brandweer een nieuwe kazerne aan de Cuneraweg. De Londonse auto werd in 1952 opgevolgd door een brandweervoertuig van de firma Wijnveen uit Wageningen waarin zelf een watertank van 1500 liter werd ingebouwd. In 1969 werd een Magirus met lage druk aangeschaft.

Vanaf circa 1987 beschikt de brandweer over hoge en lagedruk blusvoertuigen. Eerst van het merk Mercedes en vanaf 2002 van het merk MAN. Daarnaast was sinds 1986 een Mercedes Benz in dienst als personeel materieelwagen en deed tevens dienst als trekkend voertuig van de aanhanger met boot of motorspuitaanhanger. Dit voertuig is uiteindelijk in 2003 vervangen door een Volkswagen Transporter.