KesterenAlgemeen Kazerne Materieel Actueel Geschiedenis

Kazerne (Bekijk foto's kazerne)

De kazerne aan de Vincent van Goghstraat in Kesteren is in 1990 in gebruik genomen. De kazerne is multifunctioneel ingericht en staat op een ruim terrein met voldoende parkeergelegenheid. Het gebouw wordt voor een deel tevens verhuurd aan de Regionale Ambulance Voorziening (RAV) Gelderland–Zuid. Bij binnenkomst via de "personeelsingang" kom je in de uitrukhal die tevens aankleedruimte is. De uitrukhal beschikt over 3 uitrijpoorten. In de hal staan de tankautospuit, de personeel-materieelwagen en één ambulance gestald. Verder is het gebouw op de begane grond grof weg in twee delen te splitsen, te weten; kantoor en onderhoud.
Het kantoordeel bevat een ruime douche- en toiletgelegenheid, een commandopost, een vergaderruimte en een kamer voor de groepsleider. Daarnaast is er een instructie-/evaluatieruimte aanwezig die ruimte biedt voor 20 personen. De instructieruimte beschikt over moderne middelen zoals video, tv en een beamer. De ruimte wordt gebruikt voor instructie, nabespreking en evaluatie. De instructie-/ evaluatieruimte beschikt over een open keuken met gezellige bar en is door de korpsleden sfeervol ingericht.
Het onderhoudsdeel van het gebouw bevat een werkplaats voor de ademluchtapparatuur. Hier worden alle ademluchtcilinders van de korpsen Dodewaard, Kesteren, Ochten en Opheusden gevuld, schoongemaakt en onderhouden. Daarnaast is er een test ruimte voor de ademluchtmaskers. De ruimte heeft een maskerwasmachine en een testcomputer om de maskers op lekkage te controleren.


De groep Kesteren biedt als steunpunt tevens onderdak aan de materialen voor de gaspakprocedure omdat ze dit specialisme uitvoeren voor de regionale brandweer Gelderland-Zuid. De gaspakken en andere materialen zitten in rolcontainers die met de personeel-materieelwagen kunnen worden vervoerd.