KesterenAlgemeen Kazerne Materieel Actueel Geschiedenis

Opmerkelijke uitrukken

Gedenksteen van omgekomen brandweerman

Bij een boerderijbrand op 12 augustus 1943 aan de Nedereindsestraat is op noodlottige wijze de brandweerman T. van Hattem om het leven gekomen. De toen 23 jarige brandweerman werd getroffen door het omvallen van een gedeeltelijke achtergevel van het achterhuis, en overleed aan de gevolgen hiervan.

Grote oefeningen worden nog steeds gehouden. Reeds op 30 oktober 1954 namen ruim 300 personen deel aan een oefening bij het station. Tegen 3 uur loeide de sirene ten teken van brand. Er moesten ook slachtoffers uit de watertoren worden gehaald. De brandweerkorpsen van Opheusden, Hemmen, Huissen, Heteren, Valburg, Dodewaard en Lent verschenen ter plaatse om ieder een deel van de brand te blussen. In alle opzichten een geslaagde oefening. 25 maart 1963 brandde een grootdeel van het stationsrestaurant, perronoverkapping en de wachtkamers uit.

Op 21 mei 1969 moest voor het eerst worden uitgerukt naar een ongeval waarbij personen beklemd zaten in hun autowrak.

De transportader van gevaarlijke stoffen van Rotterdam naar Duitsland zowel per spoor, rivier als via de A15 loopt via de gemeente Neder-Betuwe. Reeds in 1975 moest worden uitgerukt naar een tankwagon met butaangas die stond te ontgassen.

Brandweerkazerne RecticelVanaf 1963 tot heden tientallen uitrukken naar Recticel bv. en Majoni. Bij de productie van kunststof ontstond regelmatig zelfopwarming. In 1996 brandde de blokkenopslag van het bedrijf Recticel volledig af. De brandweer die met circa 100 personen uit de gehele regio was uitgerukt had samen met de aanwezige bedrijfsbrandweer maarliefst 2 dagen nodig om het vuur geheel te blussen.


Voor een uitgebreide geschiedenis beschrijving verwijs ik u graag naar het boekje dat ter gelegenheid van het 125 jarig bestaan is uitgegeven en het boek ‘Bumkes aon´t spoor’.