Jeugdbrandweer

The next generation Firefighters (Website jeugdbrandweer Neder-Betuwe)

De jeugdbrandweer bestaat uit een groep serieuze jongens en meisjes in de leeftijd van 12 tot 18 jaar, die zich willen voorbereiden op een taak als brandweerman / -vrouw in de maatschappij. De jongeren leren alles over de brandweer, brandpreventie, de brandbestrijding en hulpverlening. Deze kennis bestaat zowel uit theorie als praktijk. Na de jeugdbrandweer beschikken de jongeren over voldoende kennis om snel en succesvol de brandweeropleiding te doorlopen en ingezet te worden als beroeps of vrijwilliger binnen het ‘echte’ korps. De jeugdbrandweer is hierdoor te beschouwen als een ‘kweekvijver’.

 

Activiteiten

Naast de opleiding en oefening zijn er ook regelmatig uitwisselingen met andere jeugdbrandweerkorpsen. Verder worden er activiteiten en werkbezoeken georganiseerd aan andere bij de hulpverlening betrokken diensten. De kwaliteit van een jeugdbrandweerkorps gemeten via wedstrijden waar gesimuleerde branden moeten worden bestreden op basis van de opgedane kennis uit de opleiding.

 

Taken

Binnen een ploeg zijn er diverse taken. Zo is er een bevelvoerder, pompbediener, aanval- en waterploeg. Deze zes personen moeten om een brand deskundig en veilig te kunnen bestrijden als een team samenwerken.

 

 

 

Uitrusting

De jeugdbrandweer beschikt over een eigen blusvoertuig. Slangen, straalpijpen en portofoons. Daarnaast heeft elk jeugdlid een blusoveral, laarzen en helm.

Aanmeldingen

Aanmeldingen voor de jeugdbrandweer zijn altijd welkom, mits men in de gemeente Neder-Betuwe woont, 12 jaar is, bereid is de nodige opleidingen te volgen en bereid is om in de even week op dinsdagavond en de oneven week op zaterdagmorgen te oefenen. Natuurlijk moeten aspirant jeugdleden genegen zijn om op termijn brandweerman te worden. Een uitgebreide informatiebrochure is verkrijgbaar bij het bedrijfsbureau van het brandweerkorps.