DodewaardAlgemeen Kazerne Materieel Actueel Geschiedenis

Kazerne (Bekijk foto's kazerne)

De kazerne aan de Oranjelaan in Dodewaard is in 1978 in gebruik genomen. De kazerne staat in een woonwijk en is centraal in de plaats gelegen. In 2002 is een deel van de voormalige gemeentewerf aan de kazerne toegevoegd. De kazerne is functioneel ingericht. Bij binnenkomst via de "personeels ingang" kom je in de uitrukhal die tevens aankleedruimte is. De uitrukhal beschikt over 2 uitrijpoorten. In de hal staan de tankautospuit, de personeel-materieelwagen, de motorspuitaanhangwagen en de hulpverleningsaanhangwagen.
Verder is er op de begane grond een ruime douche- / toiletgelegenheid en het korpsmagazijn aanwezig. Op de verdieping is een instructie-/evaluatieruimte en een kamer voor de groepsleider aanwezig. De instructie-/evaluatieruimte beidt ruimte voor ruim 20 personen. De instructieruimte beschikt over moderne middelen zoals video en tv. Verder is er een open keuken die is voorzien van diverse gemakken. Omdat de instructie-/evaluatieruimte ook bestemd is voor het gezellig bijeenzijn na de oefenavond, hebben de leden van de groep Dodewaard zelf een bar ingebouwd en de inrichting aangepast.

Voor het cluster Tiel-Neder-Betuwe treedt de groep Dodewaard op als opstapbemanning bij incidenten op de Waal. Hierbij worden schepen van rijkswaterstaat of het korps landelijke politiediensten ingezet om brandweerlieden snel naar een schip in nood op de rivier te brengen. Hierbij wordt samengewerkt met de brandweer van de gemeente Druten en de bemanning van de snelle interventieboot van de groep Ochten.

Een bijzonder object is de kerncentrale die van 1968 tot 2003 in bedrijf geweest is en nu in afwachting van volledige ontmanteling tot 2045 volledig ingesloten is. Hoewel er zeer regelmatig samen met de bedrijfsbrandweer en het personeel van de centrale geoefend is, is er nooit sprake geweest van ernstige incidenten.