DodewaardAlgemeen Kazerne Materieel Actueel Geschiedenis

Actuele_uitrukken  Wedstrijden  Oefeningen  Diversen

Actuele uitrukken

Filmpje Uitruk OMS melding 10 september 2011.
Filmpje Koe in de sloot 12 augustus 2011.

Klik hier voor een overzicht en hier voor grafieken van alle uitrukken van 2020.
Klik hier voor een overzicht en hier voor grafieken van alle uitrukken van 2019.

Klik op de foto voor een diashow

Klik op de foto voor een diashow

30 juni 2013 - Ongeval A15 links 149.9 Dodewaard
Andelst - Een 22-jarige man uit Herveld die zondag 30 juni zwaargewond raakte bij een ernstig ongeval op de A15, ter hoogte van Andelst, is de woensdag daarop in het ziekenhuis aan zijn verwondingen overleden. De politie heeft het onderzoek naar het ongeval bijna afgerond.
Vier auto's kwamen die nacht rond 03.00 uur met elkaar in botsing en meerdere mensen raakten gewond, waaronder één zeer ernstig, drie ernstig en zeven anderen licht. Bij het ongeval waren ook vijf Denen betrokken; zij zijn na controle in het ziekenhuis in een hotel ondergebracht.
De man uit Herveld botste als eerste om onduidelijke reden achterop een trailer met boot, die achter het voertuig waar de Denen inzaten hing. Na deze botsing stapten de betrokkenen, waaronder de 22-jarige man, uit hun voertuigen.
Vervolgens onstond, mede omdat de verlichting van de bij de eerste aanrijding betrokken voertuigen door de klap niet meer brandde, nog een aanrijding met twee achteropkomende auto's. Hierbij werd de op dat moment buiten zijn voertuig staande 22-jarige man aangereden en raakte hij zwaargewond.
De bij het ongeval betrokken voertuigen liepen allemaal schade op. Ook kwam de boot die op de trailer lag op het wegdek terecht. De weg was langere tijd afgesloten in verband met bergings- en herstelwerkzaamheden.
De Verkeersongevallendienst van de politie stelde een uitgebreid sporenonderzoek in naar de aanrijdingen en van alle betrokkenen zijn verklaringen opgenomen. Het onderzoek bevindt zich nu in de afrondende fase.


Bron: Politie.nl
 

 

 

 

Klik op de foto voor een diashow

Klik op de foto voor een diashow

17 juni 2013 - Ongeval A15 links 145.3 2 vrachtauto's
Maandagmorgen 17 juni 2013 vond er op de A15 links een ernstig ongeval plaats waarbij 1 persoon om het leven kwam. Rond half negen werd de groep Dodewaard gealarmeerd voor een ongeval. Al snel bleek dat er een vrachtauto bij betrokken was en een tankauto. Met een ongeval als deze wordt er direct opgeschaald naar "ongeval groot". Dit betekent dat er meerdere korpsen en een HV1 gealarmeerd wordt. Dus de groep Opheusden werd als 2e éénheid gealarmeerd. Ter plaatse bleek dat er dus een tankauto bij betrokken te zijn en de groep Opheusden moest deze veiligstellen. Ze zijn op onderzoek uit gegaan en hebben de tankauto veilig gesteld. De groep Dodewaard was bezig met hulp te verlenen aan de andere vrachtauto waarbij de bestuurder bekneld zat. Het medisch personeel, waaronder het MMT heeft alles gedaan om de persoon hulp te verlenen. Helaas mocht deze hulp niet baten en is de chauffeur overleden.
De groep Opheusden heeft nog wat hulp verleend met de weg schoonmaken en is later naar de kazerne terug gekeerd. 

 

 

 

Klik op de foto voor een diashow

Klik op de foto voor een diashow

14 april 2013 - Ongeval Waalbandijk Dodewaard
Op de Waalbandijk raakte een auto in een flauwe bocht van het asfalt en ramde een bloembak en een muurtje en kwam uiteindelijk een eind verderop op de kop tot stilstand. De bestuurder bleek ongedeerd en kon op eigen kracht uit het voertuig klimmen, hij is door de politie aangehouden en meegenomen naar het bureau.

Persbericht
Beschonken bestuurder over de kop

Dodewaard - Politiemensen kwamen zondagochtend rond 01.15 uur bij een auto die over de kop was geslagen. Dat was op de Waalbandijk in Dodewaard. De 26-jarige uit Dodewaard afkomstige bestuurder bleek zwaar onder invloed van alcohol. Hij was niet gewond en is aangehouden. De auto was over de kop geslagen nadat de 26-jarige een muurtje langs de weg had geraakt. Op het politiebureau bleek dat de verdachte een alcoholpromillage had van 2,50 (1090 ug/l), vijf keer de toegestane hoeveelheid. Het rijbewijs van de 26-jarige is ingevorderd. De Dodewaarder zal nog gehoord worden en de politie maakt proces-verbaal op.


 

 

 

 

Klik op de foto voor een diashow

Klik op de foto voor een diashow

18 december 2012 - Autobrand Engelandstraat Dodewaard
Op dinsdagavond 18 december werd de groep Dodewaard gealarmeerd voor een autobrand op de Engelandstraat. Het bleek te gaan om Peugeot 404 uit 1966. De auto is compleet uitgebrand. Bij de auto werd geen bestuurder aangetroffen waarop de omgeving van het voertuig afgezocht is, zonder resultaat.
De meldkamer wist vrij snel te melden dat in het voertuig een gastank aanwezig was. Deze werd kort gekoeld totdat met de warmtebeeldcamera vastgesteld kon worden dat er geen sprake was van een gevaarlijke temperatuur. 

 

 

 

Klik op de foto voor een diashow

23 september 2012 - Irenelaan Dodewaard, brand bij slooppand
Ergens in de vroege ochtend van 23 september is een kabelhaspel tegen de dicht getimmerde achterdeur van een sloopand in brand gestoken. De schade bleef beperkt tot de achterdeur. 

 

 

 

Klik op de foto voor een diashow

Klik op de foto voor een diashow

22 september 2012 - A15 autobrand Dodewaard
Autobrand A15 Dodewaard.


 

 

 

 

Klik op de foto voor een diashow

Klik op de foto voor een diashow

26 juni 2012 - Ongeval Boelenhamsestraat Dodewaard

Persbericht
Dodewaard, 29-06-2012 • In de nacht van donderdag op vrijdag reed een auto op de Boelenhamsestraat in Dodewaard tegen een boom. De bestuurder, een 21-jarige man uit Heteren, verklaarde even niet goed opgelet te hebben.

De bestuurder zei dat hij even niet goed op had gelet en toen opeens tegen de boom aan reed. Hij werd ter plaatse behandeld door ambulancepersoneel, maar hoefde niet naar het ziekenhuis. Achter in de auto zat een 19-jarige vrouw. Zij had door de aanrijding wat verwondingen en is voor controle meegenomen naar het ziekenhuis.
De afdeling Verkeersongevallen Analyse deed ter plaatse onderzoek. Er bleek geen alcohol in het spel te zijn. 

 

 

 

Klik op de foto voor een diashow

Klik op de foto voor een diashow

11 januari 2012 - Schaap in de sloot Appelenburgse Veldweg Dodewaard
Een voorbijganger meldde dat een schaap in een diepe sloot langs de Appelenburgse Veldweg vast zat. Hij kreeg zelf het schaap niet op het droge en belde 144.


 

 

 

 

Klik op de foto voor een diashow

Klik op de foto voor een diashow

3 december 2011 - Auto in de sloot A15 Dodewaard
Door nog onbekende oorzaak is een auto van de A15 geraakt en op de kant in de sloot beland. De bestuurster wist de hulpdiensten te bellen en haar locatie door te geven. Ze is behandeld door de ambulance.


 

 

 

 

Klik op de foto voor een diashow

Klik op de foto voor een diashow

29 november 2011 - Auto tegen boom Boelenhamsestraat Dodewaard
Politiebericht:
Auto tegen boom: twee gewonden
Dodewaard, 29-11-2011 • Dinsdagochtend rond 08.45 uur reed op de Boelenhamsestraat in Dodewaard een auto tegen een boom. Eén van de twee inzittenden raakte gewond, de ander had alleen pijn.

De bestuurster van de auto, een 21-jarige vrouw uit Opheusden, is vermoedelijk de macht over het stuur kwijtgeraakt waarna ze tegen een boom botste en in een droge sloot tot stilstand kwam.
De 21-jarige kon gedeeltelijk uit haar auto kruipen maar zat toch vast met haar voet. Haar bijrijdster, een 18-jarige vrouw uit Opheusden, zat helemaal vast in het voertuig.

De brandweer bevrijdde de twee uit hun benarde positie. Beiden zijn naar het ziekenhuis overgebracht. Daar bleek de 21-jarige bestuurster een gebroken been te hebben. Het letsel van de 18-jarige bijrijdster is waarschijnlijk beperkt gebleven tot een pijnlijke enkel.

 

 

 

 

Klik op de foto voor een diashow

Klik op de foto voor een diashow

23 november 2011 - Auto op de kop in de sloot A15 Dodewaard
Door nog onbekende oorzaak is een auto van de A15 geraakt en op de kop in de sloot beland. De bestuurster kon het voertuig gelukkig verlaten, ze is behandeld door de ambulance.


 

 

 

 

Klik op de foto voor een diashow

Klik op de foto voor een diashow

19 november 2011 - Waterongeval Bonegraafseweg Dodewaard
’s Nachts vlak voor 3 uur werden de hulpdiensten gealarmeerd door een toevallige passant die een auto in de waterpartij langs de Bonegraafseweg aantrof. Er werd geen slachtoffer aangetroffen, waarna de oppervlakteredders de waterpartij rondom en onder het voertuig afzochten. Ook hier werd de bestuurder niet aangetroffen. De auto is geborgen en de hulpdiensten zijn weer huiswaarts gekeerd.


 

 

 

 

Klik op de foto voor een diashow

Klik op de foto voor een diashow

29 augustus 2011 - Ongeval A15 Dodewaard vrachtauto met bestelauto
Bij een ongeval op de A15 is een vrachtwagen door de middenvangrail gegaan, hierbij zijn twee dodelijke slachtoffers gevallen. Er zouden ook nog meerdere gewonden zijn, de hulpdiensten hebben middel hulpverleningsalarm gegeven en opgeschaald naar GRIP 1. De vrachtwagen zou geladen zijn met betontegels aldus Rijkswaterstaat. De snelweg is tussen Dodewaard en Andelst was in beide richtingen afgesloten.
Rijkswaterstaat had eerder gemeld dat de rijbanen tot 18:00 uur afgesloten zouden zijn, maar die eindtijd was onzeker omdat het niet duidelijk was wat de hulpdiensten onder de vrachtwagen zouden aantreffen. Er was namelijk mogelijk dat er sprake zou zijn van nog een bekneld slachtoffer. Hoewel het geplette voertuig leeg was, werd de eindtijd van 18:00 uur niet gehaald. Rond 19:30 uur kon de weg worden vrijgegeven.


 

 

 

 

Klik op de foto voor een diashow

Klik op de foto voor een diashow

20 november 2010 - Milieuvervuiling Dodewaard
Persbericht:
Tijdens een surveillance in Dodewaard constateerden agenten van Politie Gelderland-Zuid op 20 november 2010 in een grintgat in de uiterwaarden verontreiniging van het oppervlaktewater. De witte substantie bleek afkomstig uit een grote hoeveelheid brandblussers. Ook drie sloten aan de Dalwagen/Parallelweg waren ermee vervuild. Een onderzoek werd ingesteld en er zijn luchtfoto's gemaakt.

In het woonwagenkamp in Dodewaard trof de politie containers met lege en volle brandblussers aan. Achterhaald is wie hiervoor verantwoordelijk is. Eén persoon is aangehouden en overgebracht naar het politiebureau in Tiel.

Hulpdiensten van het Waterschap, Rijkswaterstaat en brandweer Neder-Betuwe-Tiel bestreden de vervuiling in het grintgat dat ook als viswater in gebruik is.

Uit onderzoek van de officier van dienst van de brandweer is geconstateerd dat er geen gevaar is voor de volksgezondheid.

De bewoners van de dichtstbijgelegen panden zijn via een brief op de hoogte gebracht.

 

 

 

 

Klik op de foto voor een diashow

Klik op de foto voor een diashow

18 november 2010 - Ongeval A15 146.6 rechts Dodewaard
Door onbekende oorzaak raakte een auto in de slip en ramde de geleiderail.
De bestuurster is zelf uit de auto gestapt maar vanwege rug- en nekklachten staand op de wervelplank gebonden en daarna (liggend) met de ambulance naar het ziekenhuis vervoerd. De brandweer maakte het voertuig stroomloos en damde uitgestroomde vloeistoffen in.
 

 

 

 

Klik op de foto voor een diashow

Klik op de foto voor een diashow

24 augustus 2010 - Grote brand Waalbandijk Dodewaard, Herberg De Engel
Op dinsdag 24 augustus kreeg de groep Dodewaard een melding van een binnenbrand in Herberg De Engel in Dodewaard. Bij werkzaamheden aan het dak op de eerste bouwlaag was brand ontstaan. Door de harde wind was het vuur via de spouwmuur naar het dak van het kantoor op de tweede bouwlaag geblazen. Omdat een groot gedeelte van het dak uit riet bestaat, is uit voorzorg opgeschaald naar grote brand. De groep Opheusden en Ochten zijn samen met de hoogwerker uit Tiel ter plaatse geweest. De groepen Dodewaard en Opheusden hebben met kettingzagen en ander gereedschap de constructie van de platte daken gesloopt om vuurhaarden te benaderen. Het vuur kon gestopt worden op decimeters van het rieten dak waardoor de schade beperkt kon blijven. De groep Ochten stond standby om water te leveren aan de hoogwerker maar kon vrij snel weer inrukken toen de situatie onder controle was.
 

 

 

 

Klik op de foto voor een diashow

Klik op de foto voor een diashow

14 juli 2010 - Stormschade Dodewaard na noodweer
In de oostelijke helft van Dodewaard raakte een flink aantal bomen beschadigd tijdens hevig noodweer. Voor dit noodweer was een weeralarm afgegeven. Een aantal bomen blokkeerde wegen en werd door de brandweer verwijderd. Achteraf blijkt Dodewaard net buiten schot gebleven te zijn, verder naar het oosten was de schade aanzienlijk groter.
Voor een kaartje met de windsnelheden zie http://www.knmi.nl/kd/geografische_overzichten/archief/fxx/fxx20100714.small.
 

 

 

 

Klik op de foto voor een diashow

Klik op de foto voor een diashow

11 juli 2010 - Bliksemschade Merelhof Dodewaard
Tijdens een hevig noodweer raakte een woning aan de Merelhof zwaar beschadigd. De brandweer controleerde op brand en stabiliseerde de gevel en het dak.

 

 

 

Klik op de foto voor een diashow

Klik op de foto voor een diashow

5 juli 2010 - Grote brand Tolsestraat Opheusden
Een brand heeft maandagmorgen vroeg een schuur aan de Tolsestraat in Opheusden verwoest. In de schuur lag hooi opgeslagen. Niemand raakte gewond.
De brandweer Opheusden en Dodewaard kregen om 03:52 de melding. Om 03:59 werd er grote brand gemaakt en kwam de post Kesteren en de hoogwerker uit Tiel ter plaatse De brand was een uur later onder controle. Er was geen gevaar dat het vuur zou overslaan naar de boerderij ernaast.
De brandweer was enkele uren bezig met nablussen. Het is nog onduidelijk hoe het vuur is ontstaan.

Klik hier voor een filmpje van de TS van Kesteren.
Klik hier voor een filmpje van de PM van Opheusden.

 

 

 

Klik op de foto voor een diashow

Klik op de foto voor een diashow

16 juni 2010 - Buitenbrand Lindenlaan Dodewaard
Op weg naar een buitenbrand aan de Pijenkampse Veldweg werd de ploeg van Dodewaard door de meldkamer naar een buitenbrand in een veldje aan de Lindenlaan gestuurd.
Tijdens het blussen bleek dat er asbest aanwezig was in een berg gedumpt afval. Hierdoor kwam de regionaal officier gevaarlijke stoffen (ROGS) ook ter plaatse. De asbest is later op de dag door een gespecialiseerd bedrijf verwijderd. Het blussen duurde lang omdat de berg afval (met bouwafval en dakleer e.d.) uit elkaar gehaald moest worden.
 

Klik op de foto voor een diashow

Klik op de foto voor een diashow

18 april 2010 - Auto te water A15 rechts Dodewaard
Enkele auto's moesten op zondagochtend 18 april 2010 uitwijken voor een groep eenden die de snelweg overstak. Een auto raakte van de A15, ramde de middengeleiderail, passeerde een geleiderail aan de rechterkant van de weg, die een watergang haaks op de snelweg moet afschermen en raakte te water. De auto was zwaar beschadigd, de inzittende is per ambulance naar het ziekenhuis vervoerd. De ploeg oppervlakteredding van de kazerne Opheusden kwam ter plaatse in verband met mogelijke redding. De brandweer heeft geassisteerd met de berging.

Klik op de foto voor een diashow

Klik op de foto voor een diashow

12 april 2010 - Binnenbrand Emmalaan Dodewaard
Door kortsluiting was een kleine brand ontstaan in de schuur/garage achter een woning in de Emmalaan. Met een snelle inzet was het vuur snel uit, met de overdrukventilator is de ruimte geventileerd.

Klik op de foto voor een diashow

Klik op de foto voor een diashow

4 april 2010 - Ongeval gekantelde vrachtwagen A15 Dodewaard
Door onbekende oorzaak raakte een vrachtwagen van de weg en kantelde. De twee inzittenden kwamen er ongedeerd vanaf.

Klik op de foto voor een diashow

Klik op de foto voor een diashow

11 maart 2010 - Tractor in de sloot met beknelling De Dreef Dodewaard
Op donderdag 11 maart werden de hulpdiensten gealarmeerd voor een ongeval waarbij een bestuurder van een kleine tractor met zijn voertuig te water geraakt was en bekneld zat onder de tractor. Nadat het slachtoffer niet op de verwachte tijd thuiskwam voor de koffie zijn familieleden gaan kijken op de locatie aan De Dreef waar hij bezig was en vonden hem in zijn benarde positie. De brandweer rukte uit volgens de procedure waterongeval, waarbij naast een tankautospuit ook een officier van dienst, duikers uit Culemborg en Maasbommel en een hulpverleningsvoertuig gealarmeerd worden. Aan de medische kant kwamen een ambulance, officier van dienst en de traumahelikopter met een mobiel medisch team (MMT) ter plaatse.

Met de lier van de tankautospuit is de tractor onmiddellijk opgetakeld om het slachtoffer uit het ijskoude water te kunnen halen. Het slachtoffer is ter plaatse behandeld door de arts van het mobiel medisch team en per ambulance naar een ziekenhuis in Nijmegen gebracht.
 

Klik op de foto voor een diashow

Klik op de foto voor een diashow

28 februari 2010 - Stormschade Julianalaan Dodewaard
Door harde windstoten waren pakketten met isolatieplaten van een dak van een in aanbouw zijnd gebouw in de Julianalaan gewaaid. De brandweer heeft de platen provisorisch vastgezet. In verband met een waarschuwing voor extreem weer later op de dag heeft de aannemer de isolatieplaten gezekerd.
 

Klik op de foto voor een diashow

Klik op de foto voor een diashow

29 januari 2010 - Schoorsteenbrand Waalbandijk Ochten
De eigenaar van een pand aan de Waalbandijk werd wakker van de rook(melder) in zijn huis. Ter plaatse bleek net boven de aansluiting van de kachel een flinke hoeveelheid aanslag in het schoorsteenkanaal te branden. Dit ondanks dat de schoorsteen een maand tevoren geveegd was.
De gehele kachel is met vereende krachten naar buiten gesjouwd omdat in de kachelpijp een hoeveelheid materiaal brandde wat een grote kans op uitbreiding opleverde. De schoorsteen is vanuit de Tielse hoogwerker 651 geveegd, wat in het begin behoorlijke moeite kostte vanwege de dikke laag aanslag. Na enige tijd bleek dat de houten verdiepingsvloer ook vlam gevat had, waarna de vloer opengebroken is om te blussen. De gehele uitruk duurde ruim 3 uur.
 

Klik op de foto voor een diashow

Klik op de foto voor een diashow

Klik op de foto voor een diashow

8 januari 2010 - Zeer grote brand Voorenswei Dodewaard
Op 8 januari 2010 hoorde een bewoonster van een bedrijfswoning op de Voorenswei een knallend geluid. In eerste instantie dacht zij aan vuurwerk maar dit bleken de knappende dakplaten te zijn van een loods van het naastgelegen bedrijf. Hierop werd de brandweer gealarmeerd. Op basis van meerdere 112 meldingen werd direct middelbrand gemaakt door de meldkamer. De TS 632 van Dodewaard was als eerste ter plaatse en constateerde dat het een felle uitslaande brand was die de naastgelegen silo's met oliën bedreigde.
Hierop werd meteen een waterkanon ingezet om de silo's af te schermen samen met de TS 635 van Opheusden. Tevens werd vrij snel grote brand en later zeer grote brand gemaakt waarop de TS'en van Ochten en Kesteren kwamen. Ook zijn het schuimblusvoertuig uit Ochten en de hoogwerker uit Tiel ingezet. De watervoorziening werd door de hoeveelheid voertuigen ontoereikend. Door de strenge vorst was het winnen van open water moeilijk, reden waarom het watertransportsysteem WTS-1000 ingezet werd. Zij hebben in de vijverpartij rondom het bedrijventerrein een wak gemaakt om de dompelpomp in te zetten.
In de loods lagen hout, papier en andere materialen opgeslagen. Dit veroorzaakte een grote vuurlast waardoor het ongeveer 2 uur duurde voordat de brand onder controle was en het sein brand meester gegeven kon worden. De brandweer van Tiel is in eerste instantie ingezet om de kazerne van Ochten te bemannen omdat alle tankautospuiten in de Neder-Betuwe ingezet waren.
Rond 4 uur is de TS van Tiel ingezet voor nabluswerkzaamheden, wat zij tot ongeveer 6 uur gedaan hebben.
Door de strenge vorst (-8 C) bevroor al het water, inclusief de slangen en het water dat op de pakken, helmen en gelaatstukken kwam. De logistiekploeg uit Culemborg leverde koffie, broodjes met snacks en andere inwendige verzorging.

Door het asbest van het dak is een behoorlijk gebied rondom de loods vervuild, dit wordt later opgeruimd. De laag ijs op het hele terrein zal dit opruimen mogelijk bemoeilijken.

Overige eenheden ter plaatse:
- commandohaakarmbak en VC uit Geldermalsen
- verzorgingshaakarmbak uit Beusichem
- WTS-1000 en TS 749 uit Beneden Leeuwen

De TS van Dodewaard heeft vrijdagochtend nog enkele kleine vuurhaarden nageblust.

Klik hier voor een filmpje van oproep Gelderland.

Klik op de foto voor een diashow

Klik op de foto voor een diashow

14 december 2009 - Auto van Waalbandijk Dodewaard
Een 20-jarige bestuurder uit Tiel schatte de bocht verkeerd in en reed daardoor zondagavond in Dodewaard van de Waalbandijk af. Hij klaagde net als zijn passagiers (een 21-jarige Arnhemmer en een 18-jarige Tielenaar) over pijn aan nek en rug. Met twee ambulances zijn de gewonden vervoerd naar een ziekenhuis. De auto is omgerold en daardoor zwaar beschadigd.
 

 

 

Klik op de foto voor een diashow

Klik op de foto voor een diashow

9 juni 2009 - Auto ramt tankstation A15 links bij parkeerplaats Varakker
Een bestelbus reed vanaf de afrit vanaf de A15 bij tankstation Varakker met hoge snelheid het tankstation in. Onderweg schampte hij een andere auto bij het tankeiland. De bus kwam tot stilstand in het winkelgedeelte van het tankstation. De pui werd totaal vernield, net als een deel van de inventaris. Hierbij raakte een bezoeker van het tankstation bekneld tussen de bus en de inventaris. De bestuurder van de bestelbus is ongedeerd.
 

 

 

Klik op de foto voor een diashow

Klik op de foto voor een diashow

24 mei 2009 - Paard vast in vrachtwagen A15
Onderweg naar een wedstrijd in Krefeld kwam een paard vast te zitten over een balk in de vrachtwagen waarin het vervoerd werd. De wagen werd geparkeerd op parkeerplaats De Leigraaf langs de A15. De eigenaar kreeg het paard niet los en belde 112 voor hulp. Een dierenarts van dierenkliniek De Lingehoeve verdoofde het paard en stelde voor het paard bij de kliniek te bevrijden omdat het bevrijden naast de snelweg een risico vormt als het paard los zou breken.
Onder begeleiding van twee motoragenten van het KLPD reed de stoet naar de kliniek in Lienden. Daar aangekomen werd de stalen balk doorgeknipt met de hydraulische schaar en voorzichtig verwijderd. Het paard had een lichte verwonding aan het hoofd maar maakt het goed. Al met al een niet alledaagse klus voor de brandweer...
 
 

 

 

Klik op de foto voor een diashow

Klik op de foto voor een diashow

19 mei 2009 - Paard in de sloot Appelenburgse Veldweg Dodewaard
Een toevallige voorbijganger maakte melding van een paard in sloot langs de Appelenburgse Veldweg. Pogingen om het dier met behulp van brandslangen en touwen aan de kant te trekken lukten niet. Daarom werd een dierenarts ingeschakeld om het dier licht te verdoven. Met behulp van de kraan op het hulpverleningsvoertuig (HV-1) uit Tiel werd het dier na 2,5 uur uit zijn benarde positie bevrijd. De dierenarts heeft het uitgeputte paard meegenomen om het verder te verzorgen. De eigenaar van het paard is niet bekend en mag zich bij de dierenarts melden.


 

 

 

Klik op de foto voor een diashow

Klik op de foto voor een diashow

7 april 2009 - Waterongeval Matensestraat Dodewaard
Op de ochtend van 7 april werd in een sloot langs de Matensestraat in Dodewaard een auto op de kop in de sloot gemeld. Het was niet bekend of er mensen in de auto zaten. De hulpdiensten rukten daarom uit volgens de procedure waterongeval, wat inhoudt dat naast een tankautospuit, ambulance en politie bij de brandweer ook een officier van dienst, duikers en een hulpverleningsvoertuig met kraan gealarmeerd worden.
Vrij kort na aankomst van het eerste voertuig bleek dat er geen inzittenden in het voertuig zaten. Het voertuig is schijnbaar door vandalen in de sloot gerold. 

 

 

Klik op de foto voor een diashow

Klik op de foto voor een diashow

18 februari 2009 - Onwelwording Dalwagen Dodewaard
Nadat een medewerker van een bedrijf aan de Dalwagen onwel geworden was bij een afvalcontainer sloeg de BHV-organisatie van het bedrijf alarm. De BHV'ers vingen de gealarmeerde brandweer en ambulance vakkundig op. Terwijl het ambulancepersoneel het slachtoffer behandelde heeft de brandweer Dodewaard onderzoek verricht. Omdat niet duidelijk was wat de oorzaak was is in eerste instantie de procedure ongeval gevaarlijke stoffen toegepast.
De brandweer heeft geen aanwijzingen kunnen vinden richting de oorzaak van de onwelwording.


 

 

 

Klik op de foto voor een diashow

Klik op de foto voor een diashow

1 februari 2009 - Ongeval A15 rechts 147.9 Dodewaard
Door onbekende oorzaak raakte een auto van de snelweg en belandde achterstevoren op de zijkant in de sloot. De bestuurder bleef ongedeerd.
Tijdens de rit door de berm werd de kopbalk van een duiker onder de snelweg geraakt. De betonnen balk werd enkele meters meegesleurd door de auto, een kabelgoot raakte beschadigd.

 

 

 

Klik op de foto voor een diashow

Klik op de foto voor een diashow

1 januari 2009 - Coniferenbrand Nassaulaan Dodewaard
In de nieuwjaarsnacht moest de piketploeg om 4.30 uur uitrukken voor een coniferenbrand aan de Nassaulaan. Ter plaatse aangekomen bleek een hele rij coniferen al bijna geheel uitgebrand te zijn. De bij de coniferen geparkeerde auto's hadden een relatief grote schade doordat plastic delen zoals bumpers gesmolten waren.
 

 

 

Klik op de foto voor een diashow

Klik op de foto voor een diashow

4 december 2008 - Ongeval scheepswerf Dodewaard
Een schip dat aanmeerde tegen een ponton raakte de elektromotor voor de aandrijving van een spudpaal. De motor brak af en een tandwiel schoot weg.
Dit tandwiel raakte een bemanningslid in de onderarm.
 

 

 

Klik op de foto voor een diashow

Klik op de foto voor een diashow

21 november 2008 - Auto op boom door storm Nassaulaan Dodewaard
Een harde rukwind bleek voldoende om een boom om te laten vallen. De boom viel helaas boven op een geparkeerde auto.
 

 

 

Klik op de foto voor een diashow

November 2008 - Containerbranden parkeerplaats Leigraaf A15
Op de parkeerplaats Leigraaf langs de A15 tussen Dodewaard en Zetten zijn 5 nieuwe ondergrondse afvalcontainers geplaatst. Deze containers zijn bijna 3 meter diep en kunnen ongeveer 3 kuub afval bevatten.
Inmiddels hebben alle 5 containers al een keer gebrand.

 

 

 

Klik op de foto voor een diashow

Klik op de foto voor een diashow

8 november 2008 - Lekkage tankwagen Edisonring Dodewaard
Na een uitruk naar een brandende container langs de A15 moest de watertank weer gevuld worden. Hierna, op weg naar de kazerne, constateerde de bemanning van de 632 dat een geparkeerde tankwagen een bruine vloeistof lekte die via een straatkolk in het riool stroomde.
De stof leek op het eerste gezicht van dezelfde soort te zijn als tijdens een zelfde incident op 10 april (zie hieronder).
Na contact met de eigenaar van de trailer, een bedrijf uit Putten, bleek het inderdaad een mengsel van sojaolie, lecithine en water te zijn. Dit spul was afgekeurd en zou maandag afgevoerd worden naar een andere locatie. In de trailer is het gaan gisten, via twee overlopen liep het uit de wagen.
De instroom in de straatkolk werd tegengegaan door een vuilniszak met daarop zand op de kolk te leggen.
Op aanwijzing van de eigenaar heeft de brandweer verschillende afsluiters geopend waardoor het materiaal overloopt naar een ander (deels leeg) compartiment van de trailer.
Naast de bestrating en de straatkolk was ook het hemelwaterriool vervuild. Om de vervuiling op te ruimen is een rioolreinigingsbedrijf ingeschakeld. De politie heeft proces-verbaal opgemaakt. Een medewerker van het bedrijf zou later op de dag de trailer controleren en eventueel meenemen.


 

 

 

Klik op de foto voor een diashow

Klik op de foto voor een diashow

17 oktober 2008 - Olielekkage Vorenswei Dodewaard
Een verreiker verloor tijdens werkzaamheden bij een bedrijf aan de Voorenswei plotseling olie. De olie dreigde het riool in te stromen. Omdat het voertuig 200-300 liter olie bevat is de brandweer opgeroepen. De olieplas is ingedamd met zand en later door een gespecialiseerd bedrijf opgeruimd. 
 

 

 

Klik op de foto voor een diashow

Klik op de foto voor een diashow

26 juli 2008 - Brandgerucht, blikseminslag Kalkestraat Dodewaard
Tijdens een ongewoon hevige onweersbui, waaruit ongeveer 25 millimeter regen viel, sloeg de bliksem in in een pand aan de Kalkestraat. Een dakspant werd zwaar beschadigd, maar gelukkig brak geen brand uit. Een vuurbal verliet het huis via een open raam. Alle elektrische apparatuur lijkt beschadigd te zijn, de dakpannen vertoonden geen enkele zichtbare schade.
 
 

 

 

Klik op de foto voor een diashow

Klik op de foto voor een diashow

9 juni 2008 - Ongeval A15 148.0 rechts Dodewaard
De 19-jarige bestuurder van een Mini Cooper raakte gewond nadat hij met zijn auto achterop een vrachtwagen gereden was. De bestuurder is behandeld door het Mobiel Medisch Team en daarna per ambulance vervoerd naar het Radboud ziekenhuis in Nijmegen. 
 

 

 

Klik op de foto voor een diashow

Klik op de foto voor een diashow

4 juni 2008 - Ongeval A15 141.0 links Ochten
Door onbekende oorzaak raakte een auto op de A15 ter hoogte van de afslag Ochten van de weg en belandde in de sloot. Een inzittende is met ernstig letsel vervoerd naar het Radboud ziekenhuis in Nijmegen.


 
 

 

 

Klik op de foto voor een diashow

Klik op de foto voor een diashow

10 mei 2008 - Ongeval Welysestraat Dodewaard
Op 10 mei raakte een bestuurster met haar auto van de weg op de Welysestraat en belandde in een sloot. De bestuurster is door de ambulance behandeld aan meerdere verwondingen en daarna overgebracht naar het ziekenhuis. De auto is zwaar beschadigd.


 
 

 

 

Klik op de foto voor een diashow

Klik op de foto voor een diashow

10 april 2008 - Ongeval met gevaarlijke stoffen Edisonring Dodewaard
Op 10 april 2008 werd de Dodewaardse brandweer gealarmeerd voor een gelekte lading met onbekende samenstelling uit een tankwagen. Om het zekere voor het onzekere te nemen werd het benaderd als een incident met gevaarlijke stoffen.
Ter plaatse bleek dat op de Edisonring een tankwagen had overnacht waarvan de lading een restproduct uit de raapzaadolieproductie was gaan gisten.
Hierdoor was een gedeelte van de lading op de Edisonring komen te liggen. De combinatie van een tankwagen en het bruine goedje was voor voorbijgangers reden
de brandweer te alarmeren.
Uiteindelijk bleek het dus een onschuldig product te zijn, waar wel restanten van oliën in konden zitten. Hierdoor is in overleg met de milieuambtenaar van de gemeente besloten het product door een gespecialiseerd bedrijf op te laten ruimen. De brandweer kon snel weer huiswaarts keren.


 
 

 

 

Klik op de foto voor een diashow

Klik op de foto voor een diashow

31 maart 2008 - Autobrand A15 links 141.6 Ochten
Een Duitse Opel Corsa had vlam gevat op de A15, de bestuurder kon het voertuig verlaten en zijn bezittingen er uit halen. Hoewel de auto keurig in de berm gezet was ontstond toch een file van 5 kilometer omdat de uitvoegstrook en een rijstrook afgesloten moest worden om het voertuig veilig te kunnen blussen.


 
 

 

 

Klik op de foto voor een diashow

Klik op de foto voor een diashow

25 maart 2008 - Meerdere ongevallen A15 Dodewaard
Op dinsdagochtend 25 maart zijn meerdere ongevallen gebeurd. De oorzaak is momenteel nog niet bekend. Ter hoogte van 147,8 is een auto onder een vrachtauto geschoven nadat de vrachtwagen voor een ongeluk iets verderop moest remmen. Een passagier zat bekneld en is met ernstig letsel door de ambulance en het MMT behandeld en vervoerd naar een ziekenhuis. Bij het ongeval zijn meerdere brandweereenheden ingezet (Dodewaard, Opheusden, Lienden, Tiel). Daarnaast waren 4 ambulances met een OVD-G ingezet evenals meerdere eenheden van politie en Rijkswaterstaat en diverse bergingsvoertuigen.
De A15 was gedurende ongeveer twee uur geheel afgesloten in oostelijke richting.

 
 

 

 

Klik op de foto voor een diashow

Klik op de foto voor een diashow

23 maart 2008 - Ongeval A15 links 141.5 Ochten
Door onbekende oorzaak raakte een bestuurster van een personenauto de macht over het stuur kwijt en raakte de vangrail. De ambulance heeft de bestuurster onderzocht maar ze kon op eigen initiatief haar weg vervolgen. De brandweer heeft geholpen met de berging van voertuig en het opruimen van rotzooi op de rijbaan. De auto is zwaar beschadigd.
 
 

 

 

Klik op de foto voor een diashow

Klik op de foto voor een diashow

19 maart 2008 - Grote brand De Hel in Randwijk
Woensdagmiddag om 13.25 uur werden de korpsen van Opheusden en Dodewaard gealarmeerd voor een "binnenbrand bijzonder object". aan de Tolsestraat in Opheusden. Tijdens het aanrijden was de zwarte rook al in de verte te zien.
De groep Opheusden was als eerste ter plaatse, toen bleek dat de vlammen al uitslaand waren. Gezien de schuur ver van de straat af stond, en de grote omvang van de brand, werd er direct grote brand gemaakt.
Omdat het een brand in het buitengebied betrof, en er niet zeker was of het Opheusden of Randwijk betrof, had de alarmcentrale van Gelderland-Midden ook al grote brand gemaakt.
Een schuur die vlakbij stond, kon gered worden door de inzet van diverse stralen.

De korpsen van Heteren en Zetten-Andelst zijn bij deze grote brand ook ingezet. Evenals de ags.
De ademluchtgroep van Kesteren werd ook gealarmeerd voor aanvulling ademlucht.
In de schuur bevonden zich o.a. oldtimers en caravans. De hele schuur alsmede wat er in stond moet als verloren worden beschouwd.

 
 

 

 

Klik op de foto voor een diashow

Klik op de foto voor een diashow

9 maart 2008 -  Ongeval A15
Een aanhanger met 3 stieren begon te slingeren bij het invoegen op de A15 en schaarde, een andere auto kon de combinatie niet ontwijken. Uit oogpunt van het welzijn van de dieren zijn ze niet overgeladen maar zijn nieuwe wielen onder de aanhanger gezet, de aanhanger werd opgetild met behulp van hydraulische dommekrachten. De aanhanger kon achter een andere auto onder politiebegeleiding terug gereden worden naar Dodewaard, hiervoor werd de A15 kortstondig afgesloten. De verkeers ongevalenanalyse heeft onderzoek gedaan naar het ongeval en de technische staat van het voertuig.

Klik op de foto voor een diashow

Klik op de foto voor een diashow

1 februari 2008 -  Schaap in nood
Een alerte passant op de A15 had gemeld dat er een schaap aan de overkant van de sloot langs de snelweg lag. Een medewerker van Rijkswaterstaat bleef ter plaatse terwijl zijn collega met zijn voertuig bij de ingang van het weiland de brandweer opwachtte. Met behulp van de 4x4 konden de mannen het schaap snel bereiken, met vereende krachten werd het beestje snel weer op het droge gehesen en rende het gelijk weer naar zijn of haar maatjes.

Klik op de foto voor een diashow

1 januari 2008 - Autobrand Marijkelaan Dodewaard
De negende uitruk van de Dodewaardse brandweer rond de jaarwisseling betrof een brandende hoge coniferenhaag waar een bestelbus naast geparkeerd stond. De bus stond gedeeltelijk in brand, een deel van het interieur brandde maar het grootste deel van de inhoud kon gered worden.

Klik op de foto voor een diashow

31 december 2007 - Brandstichting Rabobank Dorpsplein Dodewaard
Na eerdere ongeregeldheden op het Dorpsplein in Dodewaard werd de brandweer om 23:35 gealarmeerd voor een binnenbrand in het pand van de Rabobank. Bij aankomst bleek brand gesticht te zijn nadat een ruit vernield was. De brand kon gelukkig snel geblust worden maar een aantal brandweerlieden kon de jaarwisseling echter niet bij familie doorbrengen. Hoewel het pand niet meer geopend is voor het publiek is het nog wel volledig ingericht.

Klik op de foto voor een diashow

Klik op de foto voor een diashow

25 december 2007 - Middelbrand woning Kalkestraat Dodewaard
Op eerste kerstdag werden de korpsen Dodewaard en Opheusden gealarmeerd voor een woningbrand. Op het moment dat de brand door de bewoners ontdekt werd, die overigens thuis waren, was deze al in een gevorderd stadium. De bovenverdieping en zolder brandden al fel. De brandweer was gelukkig snel ter plaatse en kon door een sterke binnenaanval met 6 mensen uitbreiding voorkomen. De hoogwerker uit Tiel hielp later om het vuur in de kap te bestrijden door dakpannen van het dak te spuiten en het dakbeschot nat te houden.
De bovenverdieping en zolder zijn grotendeels uitgebrand, de zoldervloer is weggebrand, de begane grond heeft ernstige waterschade. Twee personen zijn door de ambulancedienst ter controle meegenomen naar het ziekenhuis.
De ademluchtploeg uit Kesteren rukte uit om de ademluchtflessen en maskers te wisselen, Opheusden leverde later op de avond nog wat te eten omdat de inzet in totaal bijna 3 uur duurde.

Klik op de foto voor een diashow

Klik op de foto voor een diashow

1 december 2007 - Binnenbrand op schip Waalbandijk Dodewaard
Op de helling van de scheepswerf in Dodewaard lag een bunkerschip (een drijvend bevoorradingsschip voor binnenvaartschepen) voor groot onderhoud. Tijdens laswerkzaamheden aan de romp raakte materiaal in het ruim in brand. De schipper reageerde alert en sloot het toegangsluik naar het ruim. In het ruim lag een grote voorraad aan divers materiaal dat in dit soort schepen verkocht wordt.
De korpsen van Dodewaard en Opheusden werden gealarmeerd (middelbrand) omdat door de moeilijke communicatie niet zeker was of alle aanwezige buitenlandse werklieden het schip verlaten hadden.
In de zeer zware rook en hitte moest de vuurhaard gelokaliseerd en geblust worden. Met de overdrukventilator werd de rook uit het schip verdreven.
Hoewel water uiteraard in de buurt was, bleek het wel een uitdaging om het ook daadwerkelijk verpompt te krijgen. De motorspuit van de groep Dodewaard werd met enige moeite langs de helling naar beneden gereden om de tankautospuit van water te voorzien, de tankautospuit van Opheusden zette de hydraulische dompelpomp in. Na afloop werd de poolse kraanmachinist bereid gevonden om de motorspuit naar de weg te hijsen waarmee een hoop moeite bespaard werd.

Klik op de foto voor een diashow

Klik op de foto voor een diashow

30 november 2007 - Ongeval Dodewaardsestraat
Tijdens een aanrijding op de Dodewaardsestraat in Dodewaard, ter hoogte van de aansluiting met de A15 raakten twee auto's zwaar beschadigd. De bestuurders kwamen er zonder letsel vanaf

Klik op de foto voor een diashow

Klik op de foto voor een diashow

2 november 2007 - Schoorsteenbrand Groenestraat
Op 2 november was er een schoorsteenbrand in de Groenestraat in Dodewaard. Om veilig op hoogte te kunnen werken, is er gebruik gemaakt van een klimset die over het dak wordt bevestigd.

Klik op de foto voor een diashow

Klik op de foto voor een diashow

8 oktober 2007 - Vrachtautobrand Dodewaard
Een vuilniswagen geladen met oud papier begon op de snelweg vanuit het perscompartiment te roken, de bestuurder reed naar het industrieterrein in Dodewaard waar de brandweer gebeld werd.
De lading papier bleek te branden, de wagen werd op straat geleegd om verdere schade aan het voertuig te voorkomen. De brandweer van Dodewaard heeft met lage- en hogedruk de lading geblust. Doordat het samengeperst papier en karton betrof bleek het blussen lastig. Een vrachtwagen van de gemeente Neder-Betuwe heeft met de laadkraan het papier omgezet zodat ook de onderste lagen geblust konden worden.
Het voertuig heeft schade aan de lak en de hydraulische persinstallatie werkte niet meer naar behoren, waarschijnlijk omdat het staal door de hitte uitgezet was. Het papier is later op de dag door de gemeente afgevoerd.

Klik op de foto voor een diashow

Klik op de foto voor een diashow

20 september 2007 - Autobrand busje Bonegraafseweg Dodewaard
Een bestelbusje van een koeriersbedrijf uit de regio Rotterdam begon op de snelweg te roken, de bestuurder heeft de bus op de carpoolplaats bij Dodewaard stilgezet om geen overlast op de snelweg te veroorzaken. De bus stond bij aankomst van de brandweer in lichterlaaie. Het motorcompartiment en de cabine zijn geheel uitgebrand.

Klik op de foto voor een diashow

Klik op de foto voor een diashow

17 september 2007 - Ongeval met beknelling Dodewaardsestraat
Een auto die vanaf de afrit van de A15 vanuit de richting Arnhem/Nijmegen de Dodewaardsestraat opreed is door een auto op de Dodewaardsestraat in de zij geraakt. De eerste auto werd tegen een lantaarnpaal geschoven. Door de klap is de arm met de lichtarmaturen bovenin de paal afgebroken en deze bungelde aan twee draadjes gevaarlijk boven het ongeval. Door de klap raakte de bestuurster van de eerste auto bij de voeten bekneld en moest door de brandweer bevrijd worden.
Een medewerker van NUON die toevallig langs kwam heeft de lichtmast spanningloos gemaakt. Om de top van de lichtmast veilig te stellen is de hoogwerker uit Tiel gealarmeerd, de bemanning heeft het armatuur veilig naar beneden gehaald.
Over de slachtoffers is niets bekend, de politie onderzoekt de toedracht van het ongeval.

Klik op de foto voor een diashow

Klik op de foto voor een diashow

7 september 2007 - Ongeval Leigraafseweg Dodewaard
Politiebericht: Vrijdagmiddag rond 17.55 uur belandde een 22-jarige automobilist uit Zetten op de Leigraafseweg in Dodewaard eenzijdig tegen een boom. Een getuige belde meteen het alarmnummer. Omdat er mogelijk sprake was van beknelling van de bestuurder ging behalve politie en ambulancedienst ook de brandweer ter plaatse.

Daar bleek de auto volledig tegen en om een boom te zijn geklapt. De 22-jarige reed vanuit de richting Dodewaard naar Zetten en had kennelijk zijn voertuig niet voldoende onder controle. De man was inmiddels uit zijn auto en aanspreekbaar. Hij is door ambulancepersoneel verzorgd. Agenten namen even later bij hem een blaastest af. De 22-jarige gaf aan wel iets gedronken te hebben, maar de test op straat bleef voor hem zonder gevolgen. Met diverse pijnklachten is de Zettenaar daarna naar het UMC ST Radboud overgebracht.

Aangezien het motorblok in een sloot was beland, werd het waterschap in kennis gesteld. Medewerkers kwamen naar de plek van het ongeval en constateerden dat de sloot gereinigd zal moeten worden. Proces-verbaal tegen de 22-jarige wordt opgemaakt op grond van artikel 5 WVW (WegenVerkeersWet), voor het in gevaar brengen van de verkeersveiligheid.

Klik op de foto voor een diashow

Klik op de foto voor een diashow

18 augusus 2007 - Woningbrand Gesperdensestraat Dodewaard
Een oververhitte wasdroger was in brand gevlogen. De bewoners, gealarmeerd door een rookmelder, hebben uitbreiding van het vuur weten te voorkomen met behulp van een poederblusser. Hoewel het poeder een flink deel van de woning vervuild heeft is door deze snelle actie grotere schade voorkomen.

 

 

Klik op de foto voor een diashow

Klik op de foto voor een diashow

23 juli 2007 - Vrachtwagen verliest lading op A15
Een vrachtwagen verloor rond half vijf op de A15 tussen Dodewaard en Ochten een 2,5 ton wegende knijper van een baggerkraan en een scheepsschroef. De knijper heeft de zijkant van het viaduct in de Verlengde Lagecampseweg geraakt. Het viaduct is beschadigd, enkele wapeningsstaven in het beton zijn van hun plaats getrokken en liggen bloot.
Een vrachtwagen reed tegen de knijper aan en raakte zwaar beschadigd, een auto werd tegen de vangrail gedrukt. Gelukkig zijn alle betrokkenen zonder noemenswaardig letsel uit hun voertuigen gekomen. De groep Opheusden is in verband met Middel-HV ook ter plaatse geweest. De politie onderzoekt het ongeval.

 

 

28 juni 2007 - Vrachtwagen rijdt achterop file A15
De Verkeerspolitie van het Korps landelijke politiediensten stelt een onderzoek in naar een ongeval op de rijksweg A15 ter hoogte Nederbetuwe. Om 16.32 uur botste een 53-jarige bestuurder van een vrachtauto uit Nijmegen achter op een tankauto geladen met veevoeder. De chauffeur van de achterste vrachtauto, geladen met blikken motorolie, raakte bekneld in het voertuig en is door de brandweer bevrijd. Hij is met lichte verwondingen overgebracht naar het Radboud ziekenhuis in Nijmegen.

Zie ook foto's van 112 Rivierenland. De rolsteiger die Dodewaard in de hulpverleningsaanhanger heeft, is ingezet.

Klik op de foto voor een diashow

23 juni 2007 - Auto raakt van de weg
Een automobilist op de A15 raakt door onbekende oorzaak de macht over het stuur kwijt en kwam net voor het viaduct in de Dodewaardsestraat op zijn kant tot stilstand. De inzittenden konden het voertuig ongedeerd en op eigen kracht verlaten.
De bijgevoegde foto is door een omstander genomen vanaf het viaduct.

 

 

Klik voor een vergroting

Klik voor een vergroting

Klik voor een vergroting

Klik voor een vergroting

19 april 2007 - Middelbrand Andelst
Door een passant op de A15 werd een brand gemeld op een onbekende locatie. Hoewel de meldkamer Arnhem de melding aangenomen heeft is de brand overgedragen aan de meldkamer Nijmegen omdat het leek alsof de brand op grondgebied van de regio Gelderland-Zuid was. Hierop werd de brandweer van Dodewaard gealarmeerd. Tijdens het aanrijden bleek er een uitslaande brand te woeden op het industrieterrein De Schalm in Andelst. Het industrieterrein is 's avonds en 's nachts hermetisch afgesloten om inbraak te voorkomen of in ieder geval te ontmoedigen. Deze afsluiting bleek echter een probleem omdat de stalen palen in eerste instantie niet omlaag wilden zakken. Achteraf bleek dat de bediening mogelijk gesaboteerd was.
Bij aankomst bij het pand bleek brand te woeden in een bedrijfspand met daarin twee staal-constructiebedrijven. Inmiddels was al middelbrand gegeven en kwam het korps Opheusden ter plaatse. Ook de brandweer van Zetten (wiens grondgebied het betrof) en de hoogwerker van Renkum kwamen ter plaatse. De ademluchtploeg van Kesteren heeft de verbruikte maskers en ademluchtflessen op de voertuigen van Dodewaard en Kesteren vervangen. De eerste verdieping van het kantoorgedeelte is geheel uitgebrand en een deel van de constructie is instabiel geworden, de benedenverdieping en de bedrijfshallen hebben rook- en waterschade. In het pand zijn sporen van inbraak gevonden, de politie onderzoekt de zaak verder.
Zie ook Opheusden - Actueel.

 

Klik voor een vergroting

Klik voor een vergroting

Klik voor een vergroting 6 april 2007 - Buitenbrand Waalbandijk
Drijfhout dat na het hoge water achtergebleven is, is door het waterschap verzameld en op een hoop klaar gelegd om af te voeren. De berg heeft vlam gevat, door de hevige rookontwikkeling werd de brandweer gebeld.
Klik voor een vergroting
Klik voor een vergroting

Klik voor een vergroting

2 april 2007 - Natuurbrand Waalbandijk
Op de zomerdijk langs de Strang bij Dodewaard brandde de begroeiing over een vrij groot oppervlak. In verband met broedende vogels was het noodzakelijk om het vuur te blussen. Omdat de brand niet bereikbaar was met de brandweervoertuigen werd een boot geleend om mensen en materieel te transporteren. Het nabijgelegen restaurant (www.de-engel.nl) was zo vriendelijk om voor een fris drankje te zorgen na afloop.
Klik voor een vergroting

Klik voor een vergroting

Klik voor een vergroting

Klik voor een vergroting

4 maart 2007 - Woningbrand Julianalaan Dodewaard
Waarschijnlijk door een elektrische deken is brand in een bed ontstaan. Een bewoner is met ademhalingsproblemen naar het ziekenhuis gebracht. Gelukkig was de brand snel ontdekt en was deze snel onder controle.
Graag wijzen wij u op het belang van rookmelders en goede elektrische apparatuur. Het kan uw leven redden!
Klik voor een vergroting

Klik voor een vergroting

Klik voor een vergroting 1 maart 2007 - Ongeval Parallelweg-Dodewaardsestraat
De brandweer Dodewaard werd gealarmeerd voor een aanrijding op de kruising Parallelweg-Dodewaardsestraat. Een voertuig rijdend op de Parallelweg verzuimde voorrang te verlenen aan een bestuurster op de Dodewaardsestraat. Deze bestuurster is door de ambulance naar huis gebracht.
Door de opstopping door het ongeval kozen verschillende bestuurders ervoor te keren op de rijbaan. Een chauffeur van een touringcar wilde dit ook proberen maar kwam hopeloos vast te zitten in de berm van de weg. Na verschillende pogingen geholpen door de brandweer, kon de wagen los getrokken worden.
Klik voor een vergroting
Klik voor een vergroting 1 maart 2007 - Wateroverlast
Door de hevige regenval en waarschijnlijk een verstopping stond een deel van het buitenterrein van Romein Beton onder water. Doordat ook enkele kabelputten voor de elektriciteitsvoorziening van de grote loopkranen onder water stonden kon een gevaarlijke situatie ontstaan en is de brandweer te hulp geschoten.
Klik voor een vergroting
Klik voor een vergroting

Klik voor een vergroting

18 februari 2007 - Bewakingscamera legt brandstichting vast
Nadat al diverse keren papier- en textielcontainers op verschillende plaatsen 's nachts het slachtoffer waren van brandstichting werden op 18 februari twee afvalcontainers van winkels aan het Dorpsplein in Dodewaard aangestoken. De bewakingscamera's hebben de daders en hun acties vastgelegd. De foto's zijn ter beschikking gesteld door de eigenaar van een van de winkels.

 
Klik voor een vergroting

Klik voor een vergroting

Klik voor een vergroting 26 januari 2007 - Nacontrole brand schakelkast
Nadat een knal gehoord was door omstanders is de brandweer gealarmeerd om de oorzaak te onderzoeken en de situatie veilig te stellen. Er leek zich een kleine explosie of kortsluiting voorgedaan te hebben in een schakelkast van energiebedrijf NUON. Hierdoor is een paneel weg geblazen en zijn de deuren open geforceerd.
 
Klik voor een vergroting

Klik voor een vergroting

18 januari 2007 - Diverse stormschades
<--
Diverse bomen omgewaaid tijdens de zware stormen van donderdag.
 

 

Bij een loods op de Welysestraat in Dodewaard zijn enkele sandwichpanelen van de gevel losgewaaid. Hierdoor werd een auto opgetild en tegen een andere auto geworpen. Het dak dreigde weg te waaien en is door de brandweer provisorisch vastgezet met zware lijmklemmen en ander materiaal. -->

Klik voor een vergroting

Klik voor een vergroting

Klik voor een vergroting 14 januari 2007 - Buitenbrand Molenhofstraat
Een rij coniferen bleek te branden aan de Molenhofstraat te Dodewaard met flinke rookontwikkeling tot gevolg.
Klik voor een vergroting
Klik voor een vergroting 14 januari 2007 - Ongeval A15
Waarschijnlijk door aquaplaning raakte een auto rond 2.00 uur 's nachts op de A15 ter hoogte van Dodewaard in een slip en belandde in een sloot. De 5 inzittenden (waaronder 3 kinderen) konden de auto veilig verlaten. Een van de kinderen werd per ambulance afgevoerd naar het Rijnstate ziekenhuis in Arnhem.
Doordat de auto in een sloot lag zijn de duikers van de brandweer Culemborg en Maasbommel en het hulpverleningsvoertuig van Tiel op voorhand gealarmeerd, maar deze konden snel weer naar bed toe omdat de inzittenden veilig waren.
Klik voor een vergroting
Klik voor een vergroting 30 december 2006 - Containerbrand Dalwagen
Om 2 minuten voor middernacht werd de groep Dodewaard voor de derde keer die dag gealarmeerd. Dit keer betrof het een brandende papiercontainer die tegen de gevel van een winkel/appartementengebouw stond.
Klik voor een vergroting
Klik voor een vergroting 30 december 2006 - Stormschade Pluimenburgsestraat
Door de harde wind waaide een boom op de Pluimenburgsestraat te Dodewaard om.
Klik voor een vergroting
Klik voor een vergroting 30 december 2006 - Schuurbrand Acacialaan
Tijdens het bakken van oliebollen is waarschijnlijk iets flink fout gegaan. Door nog onbekende oorzaak is een schuur brand gevlogen. Twee personen raakten gewond, waarvan een met brandwonden per ambulance afgevoerd is. De tweede is op eigen gelegenheid naar de huisartsenpost vervoerd.
Klik voor een vergroting
Klik voor een vergroting 25 december 2006 - Ongeval Waalbandijk Dodewaard
Op eerste kerstdag zag een kerkganger op zoek naar een parkeerplaats een geparkeerde auto over het hoofd. Het gevolg was een aanrijding waarna de twee inzittenden klaagden over pijn in de nek en rug. Naast de ambulance werd de brandweer gealarmeerd. De verwondingen vielen gelukkig mee en de inzittenden zijn ter controle naar het ziekenhuis in Tiel vervoerd. De brandweer heeft het voertuig gestabiliseerd en wat knipwerk verricht om het voertuig af te kunnen voeren.
Klik voor een vergroting
Klik voor een vergroting 3 december 2006 - Containerbrand
Een kledingcontainer moest om 4.30 uur 's nachts geblust worden.
Klik voor een vergroting
Klik voor een vergroting

 

 

12 november 2006 - Woningbrand Irenelaan Dodewaard
Om kwart voor negen 's avonds werd de groep Dodewaard gealarmeerd voor een woningbrand aan de Irenelaan in Dodewaard. Bij aankomst bleek in het pand, een leegstaande twee onder een kap met een vrij grote aanbouw aan de achterzijde, brand te woeden in de keuken. De eerste ploeg die naar binnen ging meldde zware rook en hoge temperatuur. De keuken is geheel verwoest, de rest van het pand heeft met name rookschade. Het vuur is bestreden door van twee zijden aan te vallen. Het pand stond te koop, er zijn geen personen aangetroffen, de politie stelt een onderzoek in naar de oorzaak.
Klik voor een vergroting

 

Klik voor een vergroting

 

 

6 november 2006 - 2 ongevallen A15
Na gealarmeerd te zijn voor een ongeval op de A15 ter hoogte van 140,6 (Dodewaard richting Ochten, ter hoogte van Ochten) bleek in de staart van de gevormde file een kop-staart botsing tussen twee auto's gebeurd te zijn. De tankautospuit van Dodewaard heeft deze ongevalslocatie beveiligd terwijl de officier van dienst verder reed naar het ongeval bij 140,6. Nadat gebleken was dat bij 142,6 geen slachtoffers waren en de rijbaan schoon van olie en auto's was, heeft de 44632 haar weg vervolgd naar 140,6. Hier waren twee auto's met elkaar in botsing gekomen en beide waren zwaar beschadigd. De beide bestuurders zijn door het ambulancepersoneel onderzocht en leken geen ernstige verwondingen te hebben.
Klik voor een vergroting

 

Klik voor een vergroting

Klik voor een vergroting

Klik voor een vergroting

4 november 2006 - Bijzondere vogel gered
Samen met de groep Ochten heeft Dodewaard een bijzondere vogel gered. Nabij de steenfabriek in Dodewaard was een bijzondere IJsduiker gesignaleerd. De vogel had een vishaak met een nepvis in zijn snavel. Door het lage water was het erg moeilijk om vanuit de Waal in de plas bij de steenfabriek te komen. Na vele pogingen is het uiteindelijk gelukt om de vogel vanuit de Snelle Interventie Boot van Ochten te vangen. De vogel is opgevangen door de dierenambulance. Een dankwoord van de heer Stoffelen van de dierenambulance:
Hallo beste hulpverleners, hierbij wil ik jullie hartelijk danken voor de geweldige inzet voor het vangen van de ijsduiker.
Klasse werk dat jullie ploeg met veel geduld en de rust, hiet dier na uren toch hebben kunnen scheppen. KLASSE !!!!!!
Bedankt namens Cor Stoffelen
coördinator dierenambulance
Midden-Betuwe.

Deze vogel komt in Nederland niet voor, is mogelijk afgedwaald door de storm.
Zijn broedplaats is in Ysland, Groenland, en de noordkust van Amerika.
De haak wordt verwijderd, en als hij weer goed vis eet gaat hij weer de vrijheid in.
Klik voor een vergroting

Klik voor een vergroting

Klik voor een vergroting

Klik voor een vergroting

Klik voor een vergroting

21 oktober 2006 - Scheepsbrand scheepswerf Dodewaard:
Tijdens las- en snijwerkzaamheden in de machinekamer van een schip op de scheepswerf te Dodewaard ontstond een kleine brand. Met de inzet van een straal hoge druk was de brand snel onder controle en kon de ruimte geventileerd worden.
Klik voor een vergroting

Klik voor een vergroting

Klik voor een vergroting 20 oktober 2006 - Ongeval Waalbandijk-Kerkstraat
Op de kruising van de Waalbandijk met de Kerkstraat te Dodewaard nam een automobilist de bocht iets te ruim. Hij reed van de dijk af door een omheining maar raakte gelukkig niet gewond. Hij kreeg een lift van de politie terwijl zijn auto de dijk op gehesen werd.
Persbericht politie: Dronken van de dijk af
Dodewaard, 22-10-2006 • De politie hield zaterdagavond een 23-jarige man uit Dodewaard aan. Hij was met zijn auto van de Waalbandijk afgeraakt en had daarbij enkele hekwerken geraakt.
De man probeerde nog zijn auto weer omhoog te rijden maar dat lukte niet. Toen de politie arriveerde, bleek hij teveel gedronken te hebben. De man blies 485 ugl, terwijl maar 220 is toegestaan. Zijn auto is afgesleept.
Klik voor een vergroting
Klik voor een vergroting

Klik voor een vergroting

16 oktober 2006 - Ongeval A15
Door nog onbekende oorzaak kwamen twee auto's op de A15 ter hoogte van Dodewaard met elkaar in botsing. Beide voertuigen reden op de hoofdrijbaan richting Tiel en raakten na de botsing waarschijnlijk beide de geleiderail. Een voertuig kwam op de kop tot stilstand. Beide bestuurders bleven gelukkig ongedeerd en konden na controle door het ambulancepersoneel op eigen gelegenheid hun weg vervolgen.
De geleiderail belemmerde het verkeer op de andere rijbaan en was zo zwaar beschadigd dat deze onmiddellijk door een aannemer van Rijkswaterstaat vervangen werd. Rijkswaterstaat was overigens zeer snel ter plaatse om de ongevalslocatie te beveiligen en het verkeer te regelen.
Het opruimen van de ravage door de brandweer van Dodewaard en het bergingsbedrijf heeft ruim 2 uur geduurd.
Er was 5 km. file ontstaan in beide richtingen. De rijstrook richting Nijmegen kon even na 20:00 uur weer worden vrijgegeven. De file op dat traject loste toen snel op. Rond 20:30 uur werd ook 1 van de 2 rijstroken richting Gorinchem weer opengesteld. Een uur later was de hele rijbaan weer beschikbaar.
 
Klik voor een vergroting

Klik voor een vergroting

Klik voor een vergroting 17 september 2006
Een vrachtwagen stond in brand op de Dalwagen te Dodewaard nabij het woonwagenkamp. Volgens getuigen had de wagen wild gereden en lijkt op deze afgelegen plek gedumpt te zijn. Het is nog niet bekend of de wagen gestolen is, maar de omstandigheden zijn verdacht. Er is geen chauffeur aangetroffen. De politie heeft getuigenverklaringen opgenomen en heeft de zaak verder in onderzoek.
Klik voor een vergroting
Klik voor een vergrotingKlik voor een vergroting 9 september 2006
Op 9 september 2006 raakte de 18-jarige bestuurder van een auto omstreeks 01:50 uur 's ochtends de macht over het stuur kwijt. De bestuurder en een passagier zaten bekneld en moesten door de brandweer bevrijd worden uit het voertuig. Aangezien de auto totaal verwrongen was, was dit een ingewikkelde procedure. De passagier was buiten bewustzijn en vertoonde tekenen van hersenletsel. Gezien de ernst van de verwondingen werd een Mobiel Medisch Team (MMT) en een OVD-G (officier van Dienst Geneeskundig) opgeroepen om de 3 aanwezige ambulances te ondersteunen. Daarnaast was de politie met de nodige mensen en een OVD aanwezig. De 3 slachtoffers zijn afgevoerd naar een ziekenhuis in Nijmegen.
Meer fotos op www.112rivierenland.nl.
Klik voor een vergroting 29 augustus 2006
Door laswerkzaamheden ontstond rond het middaguur op het schip Bettmeralp, dat voor onderhoud op de scheepshelling van de scheepswerf te Dodewaard lag, brand in een kabelgoot. De brand is snel geblust. De groep Kesteren is daarna gealarmeerd om met de overdrukventilator de rook en giftige gassen te verdrijven.
Klik voor een vergroting
Klik voor een vergroting 26 juli 2006
Op woensdag 26 juli 2006 is een auto vanaf de A15, nabij hmp 148,3, van de weg geraakt en op de kant in de sloot terecht gekomen. De inzittenden, 2 volwassen en 2 jonge kinderen, bleven gelukkig ongedeerd.
De brandweer heeft voorkomen dat de uit de auto stromende olie de sloot zou vervuilen door het leggen van zgn. oilbooms, daarna heeft de brandweer geholpen met het veilgstellen van de persoonlijke bezittingen in de auto en de berging van het voertuig.
 
Klik voor een vergroting 28 maart 2006
Een nogal onhandig geladen aanhanger verloor een deel van het pallet met glazen potjes met gember bij de oprit naar de A15. Het glibbberige goedje moest met veel water weg gespoten worden.
Klik voor een vergroting 17 maart 2006
<-- De aanvalsploeg van de 44632 maakt zich op om het dak van een woning te beklimmen bij een melding van een schoorsteenbrand aan de Waalbandijk te Dodewaard. Met behulp van een katapult wordt de veiligheidslijn over het dak geschoten.

Veilig werken op het dak van een woning door middel van de veiligheidslijnen. -->

Klik voor een vergroting
Klik voor een vergroting 1 maart 2006
Een schuur naast een boerderij aan de Groenestraat in Dodewaard brandde op 1 maart 2006 in het holst van de nacht volledig af.

<-- De 44632 levert water en licht bij het blussen van de schuurbrand.

De resten van de ingestorte schuur worden naverkend. -->

Klik voor een vergroting
Klik voor een vergroting 14 januari 2006
Op 14 januari 2006 zakte een kalf door de vloer van de stal en viel in de mestkelder.
<-- Samen met leden van de ploeg Opheusden en hun veetakel is het beestje weer in veiligheid.
Speciaal voor vuil werk heeft de ploeg Dodewaard twee oude gaspakken die weliswaar niet meer geschikt zijn voor ongevallen met gevaarlijke stoffen maar nog steeds goed genoeg zijn om de redders schoon te houden in "speciale" gevallen. -->
Klik voor een vergroting
Klik voor een vergroting

25 december 2005
Brandweer Dodewaard verleent bijstand aan de groep Opheusden bij een woningbrand in de Tielsestraat in Opheusden

 

Klik voor een vergroting

17 december 2005:
De bemanning van de TS helpt een bergingsbedrijf bij het bergen van een te water geraakte auto. De bestuurder kon via de ladder van het dak van de auto gehaald worden.

 

Actuele_uitrukken  Wedstrijden  Oefeningen  Diversen

Wedstrijden

07-10-2006: Onderlinge Kringwedstrijd 112 Ochten, 4e plaats (Klik hier voor meer informatie en foto's).
24-06-2006: 112 Regionaal RBGZ Varik, 8e plaats
22-04-2006: 112 Provinciaal Lochem, 9e plaats
25-03-2006: TAS HD Provinciaal Harskamp, 5e plaats

Actuele_uitrukken  Wedstrijden  Oefeningen  Diversen

Oefeningen

Klik voor diaserie 22 maart 2008 -  Oefening opstapbemanning
In het kader van het nieuwe specialisme scheepsbrandbestrijding- en hulpverlening oefent de groep Dodewaard in samenwerking met het Korps Landelijke Politiediensten en Rijkswaterstaat op de rivier De Waal.
Klik voor filmpje 17 januari 2008 -  Airbagtraining in Dodewaard
Mart Hoogmoet van www.airbagtraining.nl verzorgde een zeer leerzame les over hoe om te gaan met airbags in ongevalsituaties. Met humor en veel praktijkvoorbeelden wist hij de 3 uur durende les tot het eind boeiend te houden en in de tussentijd alle moderne ontwikkelingen de revue te laten passeren. Klik op de foto voor een fimpje.
Klik voor een vergroting 1 februari 2007 -  Oefening Stab-Fast materiaal
Oefening met het nieuwe Stab-Fast materiaal om voertuigen die op hun kant of dak liggen razendsnel te stabiliseren. Dit gereedschap wordt in de hulpverleningsaanhanger geplaatst van Dodewaard en staat in dienst van het gehele korps Neder-Betuwe.
Klik voor een vergroting
Klik voor een vergroting

Klik voor een vergroting

18 november 2006 - Peletonsoefening Betuweroute
Tijdens deze oefening werd gekeken naar de mogelijkheden van het blussen/koelen van een tankwagon met brandbare vloeistof tussen de geluidsschermen. Hierbij moest gebruik gemaakt worden van de nieuwe spoorslootoverbruggingen.
 

 

 

Klik voor een vergroting

 

Klik voor een vergroting

Klik voor een vergroting

8 maart 2006
Op 8 maart 2006 werd in samenwerking met de groep Ochten, brandweer Druten en het KLPD en Rijkswaterstaat een oefening gehouden op een schip op de Waal. De groep Dodewaard treedt voor het district Tiel - Neder-Betuwe op als opstapbemanning bij incidenten op de Waal. In afwachting van de komst van een brandweerboot worden vaartuigen van het KLPD of Rijkswaterstaat gebruikt om zo spoedig mogelijk hulpverleners met blusmiddelen of hulpverleningsgereedschap aan boord van een schip in nood te kunnen zetten. De groep Ochten leverde haar steentje bij met de inzet van snelle interventieboot.
Klik voor een vergroting

Actuele_uitrukken  Wedstrijden  Oefeningen  Diversen

Diversen

Klik voor een diaserie

Klik voor een diaserie

30 april 2009 - Festiviteiten Koninginnedag
Op het Dorpsplein in Dodewaard werden diverse activiteiten georganiseerd. Op verzoek van het oranjecomité organiseerde de brandweer Dodewaard twee "brandweeractiviteiten" voor de jeugd. Mede door het mooie weer waren deze natte bezigheden zeer geslaagd.
Klik voor diaserie

Klik voor diaserie

5 december 2008 - Piet in nood
In de nacht van 4 op 5 december klom een Zwarte Piet op het dak van basisschool De Hien in Dodewaard om een weg gewaaide rode ballon te pakken. Piet durfde daarna echter niet meer naar beneden. Ten einde raad riep Sinterklaas de hulp van de brandweer in, Sint reed zelfs met de brandweer naar de plek des onheils. Met wat overtuigingskracht van de brandweer en de kinderen op het plein kwam Piet uiteindelijk ongedeerd naar beneden.