DodewaardAlgemeen Kazerne Materieel Actueel Geschiedenis

Algemeen

De brandweer Dodewaard is opgericht in 1828. Het korps beschikte eerst alleen over ladders, acht brandhaken en voldoende emmers. In 1845 kocht het korps een Bikkers spuit door paarden getrokken, met hennep slangen en twee zuigbuizen.
Bij brandalarm, moest de schoolmeester, tevens koster, in de toren op de luiklok slaan. Een gemachtigde brandmeester vorderde getuigde paarden om de brandspuit te kunnen vervoeren. 1926 werden de paarden vervangen door een motorvoertuig.

Na 1945 bestond het wagenpark uit een bakwagen met aanhangerspuit. Medio 1950 deed het eerste blusvoertuig zijn intrede. Een lagedrukspuit met 1000 liter tank. Vanaf circa 1970 beschikt de brandweer over hoge en lagedruk blusvoertuigen. Eerst van het merk Betford en momenteel in Dodewaard van het merk DAF. Het eerste uitrukvoertuig is de tankautospuit 44632, DAF 55 chassis uit 2001 met opbouw van Hoogstaal (tegenwoordig HDS). De wagen beschikt over een tank met een inhoud van 1500 liter water, een Godiva lagedruk/hogedruk pomp (lagedruk-capaciteit 3000 liter per minuut, hogedruk-capaciteit 250 liter per minuut) en een aparte dompelpomp met een capaciteit van 3000 liter per minuut. Het voertuig voorziet externe verlichting of andere elektrische apparatuur van 220 volt direct vanuit de aan de motor gekoppelde generator, een draagbare generator is eveneens op het voertuig aanwezig voor extra capaciteit of hulpverlening op grotere afstand van het voertuig. Aan de achterzijde bevindt zich een handbediende lichtmast met een hoogte van maximaal 6 meter, aan de voorzijde is het voertuig voorzien van een lier. Op het dak bevindt zich een arbo-vriendelijk ladderrek dat naast ladders en zuigslangen ook plaats biedt aan een wervelplank.

De cabine biedt plaats aan een chauffeur en een bevelvoerder voorin en 6 zitplaatsen in het manschappencompartiment.
De tankautospuit is uitgerust volgens de standaard bepakkingslijst van het ministerie van binnenlandse zaken en koninkrijksrelaties.
Het hulpverleningsvoertuig 44672, een Mercedes-Benz 711 uit 1994 met een opbouw van Rosenbauer is een gift van de kerncentrale aan de gemeente Dodewaard en is ingericht met diverse hulpverleningsmiddelen zoals tirfors, dommekrachten, een generator, schijnwerpers, kettingzagen, handgereedschap, afzetmateriaal en een draagbare pomp. Daarnaast biedt het voertuig plaats aan slangen en een aanvalskorf voor brandbestrijding.

De motorspuitaanhanger wordt uiteraard bij brandmeldingen meegenomen om ook over langere afstanden water aan te kunnen voeren. De lagedrukpomp van Rosenboauer met een BMW-motor heeft een capaciteit van ongeveer 1700 liter per minuut.

De hulpverleningsaanhanger bevat een grote verscheidenheid aan materiaal voor technische hulpverleningen. Aan boord zijn hefkussens, een snijbranderset, diverse kisten met stophout, een lichtgewicht steiger voor werken op hoogte, waadpakken, reddingsvesten, veiligheidsmateriaal voor werken op hoogte, een katapult om een lijn over de nok van een dak te schieten, een redbrancard, stempels, gaspakken voor vuil werk (in gierkelders etc.), oliebooms, etc.
Het dak van de aanhanger kan gebruikt worden als werkplateau voor werken op hoogte, hiervoor zijn een opklapbare reling en een ladder aangebracht.

De blusvoertuigen van alle vier de uitruklocaties zijn uitgerust met dompelpompen voor de bestrijding van incidenten langs de Betuwelijn. Hierdoor is het mogelijk om 3000 liter water tot op een afstand van 25 meter vanaf het voertuig uit sloten e.d. te pompen.