AlgemeenWelkom Contact Verzorgingsgebied Statistiek Preventie

Naar: ProgrammaReceptie brandweerjubileumOnderlinge wedstrijdWedstrijd oud ledenTerugblik demodag - Prijswinnaars knutselwedstrijd - Prijswinnaars kleurwedstrijdDemonstratiedag 11 juniScholenactie (met foto's)

Brandweerkorpsen Kesteren en Opheusden bestaan 150 jaar

In 2011 vieren de brandweerkorpsen Kesteren en Opheusden uit de gemeente Neder-Betuwe hun 150-jarig bestaan. Dit jubileum zal niet ongemerkt aan de inwoners van de gemeente Neder-Betuwe voorbijgaan, er zijn het hele jaar door activiteiten georganiseerd.


Programma
Zo bezoeken de brandweermannen in april de basisscholen in Kesteren en Opheusden om te vertellen wie ze zijn en wat ze doen. In mei vindt een onderlinge contactdag plaats, want het gezin heeft vanzelfsprekend een belangrijke plaats in het leven van de brandweervrijwilligers. Op een zaterdag in juni staat een demonstratiedag op het programma, waarbij de twee brandweerkorpsen samen met de politie en de ambulancevoorziening laten zien wat ze kunnen.

September en oktober staan in het teken van een sportieve krachtmeting tijdens een wedstrijd voor oud-leden en een onderlinge wedstrijd met korpsen uit de regio. Eind oktober vindt de officiële receptie plaats, want dat is de maand waarin beide korpsen 150 jaar geleden zijn opgericht. Tot slot staat in januari 2012 de uitgave van een jubileumboek op het programma. Een jubileumboek vol verhalen en foto’s van vroeger en nu over de Kesterense en Opheusdense brandweer.

De brandweer zal de inwoners geregeld op de hoogte houden van de activiteiten die zij organiseert. Informatie over exacte data en inhoud van de activiteit zal te vinden zijn in de kranten, op de website van de gemeente Neder-Betuwe, in het Neder-Betuwe magazine en via Twitterberichten.

Hou de website in de gaten, meer informatie volgt...... Klik hier voor het programmaboekje.


Receptie brandweerjubileum

Maandag 24 oktober 2011 vindt de receptie van het brandweerjubileum plaats in zalencentrum Molen De Zwaluw in Kesteren. Vele genodigden geven gehoor aan de uitnodiging en komen de jarige brandweer feliciteren met hun 150-jarig bestaan.

Tijdens het officiële gedeelte spreekt commandant Peter van Ommen zijn waardering uit voor de vele uren werk die de organisatie heeft gestoken in het bedenken en uitvoeren van de jubileum-activiteiten. Burgemeester Veerhoek memoreert aan de 150 bewogen jaren van de brandweer vanaf het moment van oprichting tot op de dag van vandaag. De voorzitter van het organisatie-comité, Lowie van Schenkhoff, licht vervolgens een tipje van de sluier op over hoe de jubileumactiviteiten tot stand gekomen zijn.

Belangrijk onderdeel van de activiteiten is vanzelfsprekend een budget om mee te kunnen werken. Lowie van Schenkhoff bedankt dan ook nadrukkelijk alle sponsors voor hun financiële bijdrage. Bij wijze van grote uitzondering is een vertegenwoordiger van de Rabobank West Betuwe aanwezig om symbolisch een cheque te overhandigen voor de kinderactiviteiten die zij dit jubileumjaar hebben gesponsord.

Om te toosten op het jubileum nodigt burgemeester Veerhoek de twee groepsleiders van Kesteren en Opheusden uit om, samen met hem en commandant Van Ommen, een glaasje ‘vuurwater’ te drinken.

Beide jarige korpsen hebben besloten om een goed doel aan hun receptie te koppelen. Aan de genodigden verzoeken zij een financiële gift te doen in plaats van een cadeau te geven. Het totale bedrag aan giften doneren de vrijwilligers tijdens hun jaarlijkse contactavond op 19 november aan de Brandwondenstichting.


Onderlinge wedstijd

Klik hier voor een reportage“Wilt u gaan naar Willemsen Carrosseriefabriek aan de Ommestraat 1 in Kesteren voor een automatische brandmelding?” Dat is de mededeling die de deelnemers aan de onderlinge wedstrijd op zaterdag 1 oktober 2011 te horen krijgen. De mannen vertrekken vanaf naar het leegstaande pand, in afwachting wat ze daar aantreffen…

Ter plaatse
In het leegstaande pand, dat bestaat uit een kantoorruimte en een werkplaats met magazijn en kantine, zit een groep van drie hangjongeren. Dit is illegaal en niemand weet ervan. Eén van de jongeren is bezig om achter de meterkast een aftappunt te maken en veroorzaakt kortsluiting. Dit veroorzaakt een kleine brand met een doorslag naar de eerste verdieping. De jongere die de kortsluiting veroorzaakt, bevindt zich in paniek achter de vuurhaard.

Binnen is een ander aan zijn motor aan het prutsen. Als de brandweer naar binnen komt, probeert hij te ontsnappen en rent richting de brandhaard. Vervolgens valt hij neer en is niet meer aanspreekbaar. Wanneer de brandweer nadere informatie aan de jongeren vraagt, kunnen zij niet meer vertellen dan dat ze met z’n drieën binnen waren…

Onder controle
Een uitdagende opdracht voor de deelnemende korpsen. De figuranten die de rol van hangjongere op zich nemen, kwijten zich vol enthousiasme van hun taak. Het is een flinke klus voor de brandweermannen om zowel de brand als de hangjongeren onder controle te krijgen en te houden. Gelukkig krijgen ze assistentie van ‘politie’ en ‘ambulance-verplegers’.

De deelnemende korpsen voor deze onderlinge wedstrijd zijn Elst (Utrecht), Heteren, Dodewaard, Zetten, Achterberg, Tiel, Ochten en Elst (Gelderland). Tijdens de prijsuitreiking in de brandweerkazerne in Opheusden maakt loco-burgemeester Hans Keuken bekend dat het korps van Heteren deze wedstrijd gewonnen heeft.


Wedstrijd oud leden

Klik hier voor een reportageDit jaar vieren de korpsen Kesteren en Opheusden uit het brandweercluster Neder-Betuwe/Tiel hun 150-jarig bestaan. En daar zijn ze trots op! Met recht, want het is een erg bijzonder jubileum.

Dit werd op zaterdag 3 september jongstleden gevierd met een wedstrijd van oud-leden. De korpsen Elst (Utr.), Elst (Gld.), Zetten, Rhenen, Ochten en natuurlijk Kesteren en Opheusden werden hierbij betrokken. De grote wedstrijd werd gehouden op het terrein van boomkwekerij Combinatie Mauritz in Opheusden. Het was een gezellige dag met prachtig weer. De dag werd ook nog eens opgevrolijkt door de brandweer van Rhenen die op klompen kwam en één korps kwam zelfs in de kleding van hun eigen beroep. De één als schilder, de volgende als begrafenisondernemer en de derde als timmerman.
Bij de Combinatie Mauritz moesten er onder andere een brand geblust worden, een persoon en een hond gered worden. De brand blussen ging fantastisch, het redden van de persoon ook maar bij de hond was het klaar. De brandweer Kesteren besloot dat makkelijker was om de hond ‘op te ruimen’ dan om het beest te redden. ‘Oud-leden’ blijken soms creatiever te zijn dan de huidige generatie. Burgemeester Veerhoek van gemeente Neder-Betuwe en ir. Moree, oud-burgemeester van Gemeente Kesteren waren aanwezig om het spektakel te aanschouwen.

Klik hier voor een fotoreportage.

 


Terugblik demodag

Klik hier voor een reportageBrandweer-demodag: een terugblik…
Zaterdag 11 juni 2011 organiseerden de jubilerende brandweerkorpsen Kesteren en Opheusden een spetterende en spectaculaire demonstratiedag op het industrieterrein Panhuis in Kesteren. Voor deze demodag zegden, naast de eigen brandweermensen, ook de collega-hulpverleners hun medewerking toe. Bezoekers konden tussen 10.00 uur en 16.00 uur niet alleen diverse demonstraties bijwonen, maar zelf ook actief deelnemen. En die gelegenheid lieten ze niet onbenut!

De grote demonstraties trokken veel bekijks. Vele bezoekers waren getuige van een AED-inzet, de flashover-demonstratie en de auto die uit een kraan viel. Het verschil dat de aanwezigheid van een sprinklerinstallatie bij brand kan maken, was de kijkers snel duidelijk. Ook de inzet met politiehonden maakte veel indruk, zowel bij de jonge als de oudere bezoekers. En dat er goede communicatie, rust en overzicht van levensbelang zijn bij een ongeval, liet de multi-demo wel zien.

Veilig Verkeer Nederland was aanwezig met een kantelsimulator en de BOB-campagne, voor de jeugdigen waren er diverse spuit-spelletjes. De gehele dag stonden diverse brandweervoertuigen, oldtimers en nieuwe voertuigen, verspreid over het terrein om te bezichtigen. Vanzelfsprekend was er ook aan de inwendige mens gedacht met een horecaplein.

Spontaan initiatief
Veel belangstelling voor de hondenbeveiliging van de firma SMcE Safety & Security Management uit Lienden leidde tot een spontaan initiatief: durfals mochten zich voor een euro door de hond in de arm laten bijten, daarbij uiteraard voorzien van de nodige beschermende kleding. Aan het eind van de dag verdubbelde het bedrijf het opgehaalde bedrag en kon daardoor € 150,-- schenken aan de Brandwondenstichting, die ook met een stand aanwezig was.

Prijsuitreiking
Tijdens de scholenactie van april, waarin de brandweer de basisscholen van Kesteren en Opheusden een bezoek bracht, zijn kleurplaten uitgedeeld aan de laagste groepen van de scholen. Voor de hoogste groep was er een knutselopdracht: ‘Bouw de brandweerauto van de toekomst’. Aan deze kleur- en knutselopdrachten is enthousiast gehoor gegeven, de resultaten waren tijdens de demodag te bewonderen.

Rond 15.30 uur vond de prijsuitreiking voor de kleurplaten plaats. De winnaars van de nieuwe fietsen zijn Anton Schiebaan (5 jaar) uit Kesteren, Lieke den Hartog (6 jaar) uit Kesteren, Marinus Klok (6 jaar) uit Opheusden en Hanna Kroon (8 jaar) uit Dodewaard.

Enkele dagen later bracht een delegatie van de brandweer een bezoek aan groep 7a van de Eben-Haëzerschool uit Opheusden, die tot winnaar van de knutselopdracht is uitgeroepen. Samen met een delegatie van de brandweer ondernamen de leerlingen nog voor de zomervakantie gezellige activiteiten waarbij teamverband een belangrijke rol speelde.

Trots
De voorbereiding van de demodag heeft vele uren gekost, maar de brandweervrijwilligers hebben het er graag voor over gehad. Ondanks een enkel buitje regen kijken ze terug op een druk bezochte en zeer geslaagde dag. Ze zijn dan ook trots op de samenwerking met alle deelnemers en de tomeloze inzet van een ieder!

Klik hier voor een fotoreportage.


Prijswinnaars knutselopdracht 'Bouw de brandweerauto van de toekomst'

De winnaars van de knutselopdracht 'Bouw de brandweerauto van de toekomst', groep 7a van de Eben-Haëzerschool uit Opheusden, gaan samen met enkele vrijwilligers van de brandweer nog voor de vakantie een dagdeel in teamverband leuke activiteiten ondernemen.

 

 

 

 

 

 

 


Prijswinnaars kleurwedstrijd

Tijdens de demodag van de brandweer op zaterdag 11 juni 2011 zijn de vier prijswinnaars bekend gemaakt van de kleurwedstrijd voor de basisscholen. In april van dit jaar brachten vrijwilligers van de brandweerkorpsen Kesteren en Opheusden een bezoek aan de basisscholen vanwege hun 150-jarig jubileum.

Voor de laagste en de middelste groep is een kleurwedstrijd uitgeschreven waarbij een mooie prijs te winnen viel: een splinternieuwe fiets!

De winnaars van de fietsen zijn:
- Anton Schiebaan (5 jaar) uit Kesteren
- Lieke den Hartog (6 jaar) uit Kesteren
- Marinus Klok (6 jaar) uit Opheusden
- Hanna Kroon (8 jaar) uit Dodewaard
 

De hoogste groep van de basisscholen kregen een knutselopdracht: ‘bouw de brandweerauto van de toekomst’. Een delegatie van de brandweer brengt woensdag 22 juni een bezoek aan de school van de winnende groep…
 

 

 

 

 

 

 

 

 


Demonstratiedag 11 juni  - Spectaculaire brandweer demodag op 11 juni 2011 van 10.00 – 16.00 uur

Zaterdag 11 juni 2011 organiseren de jubilerende brandweerkorpsen Kesteren en Opheusden een spetterende en spectaculaire demonstratiedag op het industrieterrein Panhuis (Spoorstraat t.h.v. nummer 69) in Kesteren. Voor deze demodag hebben, naast de eigen brandweermensen, de collega-hulpverleners hun medewerking toegezegd: politie, ambulancevoorziening, defensie en Veilig Verkeer Nederland zullen van de partij zijn. Bezoekers kunnen de hele dag door diverse demonstraties bijwonen, maar zelf ook actief deelnemen.

Programma
Om 10.00 uur start de demodag en vervolgens zijn er op gezette tijden demonstraties van de hulpverlenende diensten:
10.15 uur AED-inzet bij het demoterrein
10:30 uur Demo flashover op het demoterrein
10.45 uur Muzikale omlijsting dweilorkest over het terrein
11.00 uur Multidemo bij het demoterrein
11.30 uur Val demo auto uit de kraan
11:45 uur Demo auto ongeval Geldermalsen
13.00 uur Muzikale omlijsting dweilorkest over het terrein
13:15 uur Demo Flashover op het demoterrein
13.30 uur Val demo auto uit de kraan
13.45 uur Multidemo bij het demoterrein
14.00 uur Sprinklerhuis demo
14.45 uur Demonstratie met politiehonden

Bezoekers van alle leeftijden kunnen ook zelf in actie komen. Zo is Veilig Verkeer Nederland aanwezig met een kantelsimulator en de BOB-campagne en is er de mogelijkheid om zelf een brandje te blussen. Voor de jeugdigen zijn er springkussens en diverse spuit-spelletjes. De gehele dag staan diverse brandweervoertuigen, oldtimers maar ook nieuwe voertuigen, verspreid over het terrein om te bezichtigen en is er een horecaplein voor de inwendige mens.

Tijdens de scholenactie van april, waarin de brandweer de basisscholen van Kesteren en Opheusden een bezoek bracht, zijn kleurplaten uitgedeeld aan de laagste groepen van de scholen. Voor de hoogste groep was er een knutselopdracht: ‘Bouw de brandweerauto van de toekomst’. Aan deze kleur- en knutselopdrachten is enthousiast gehoor gegeven, de resultaten zijn tijdens de demodag te bewonderen. Rond 15.30 uur zal de prijsuitreiking op het demoterrein plaatsvinden.

In het programmaboekje kunt u meer informatie vinden. Klik hier voor de poster.


Scholenactie in april (foto's bezoek basisschool Het Kompas in Kesteren 6 april 2011)
Klik voor een fotopresentatieDe eerste activiteit is voor alle basisscholen in Kesteren en Opheusden, zij krijgen in april bezoek van de brandweer. De vrijwilligers laten zien wie ze zijn en wat ze doen. Ze komen uiteraard in een brandweerauto naar de school en de kinderen krijgen de gelegenheid om te kijken, ruiken en voelen aan wat er allemaal in het voertuig aanwezig is. Ook nemen de mannen verschillende soorten brandweerkleding mee. In overleg met de scholen is een klein lesprogramma op drie niveaus opgesteld waarmee de spuitgasten hopen de leerlingen iets over brandveiligheid te leren. Het Coöperatiefonds van de Rabobank West-Betuwe heeft deze actie met een financiële bijdrage mogelijk gemaakt.

Natuurlijk is het niet alleen leren, ze maken er ook iets leuks van! Zo is er voor de jongste en middelste groepen een kleurwedstrijd met voor twee jongens/ meisjes uit Kesteren én twee jongens/ meisjes uit Opheusden een prijs voor hun mooiste teken- en kleurcreatie.

Voor de hoogste groepen is er een knutselopdracht: bouw de brandweerauto van de toekomst. De bouwwerken en kleurplaten zijn te bezichtigen tijdens de demonstratiedag op zaterdag 11 juni. Ook vindt die dag de prijsuitreiking plaats. Wat de prijzen zijn, blijft nog even geheim …

Deelnemende scholen
In Kesteren gaat het om de volgende scholen:
6 april: Het Kompas (aanvang rond 9.00 uur)
13 april: De Wegwijzer (aanvang rond 9.00 uur)
20 april: Het Palet (aanvang rond 9.00 uur)

In Opheusden krijgen de volgende scholen een bezoek:
4 april: Rehoboth-school (aanvang rond 13.30 uur)
13 april: Het Palet (aanvang rond 8.45 uur)
18 april: Eben-Haezerschool (aanvang rond 13.30 uur)
27 april: Hervormde school (aanvang rond 9.00 uur)