AlgemeenWelkom Contact Verzorgingsgebied Statistiek Preventie

Actueel

254
uitrukken in 2020! Klik hier voor een overzicht en hier voor grafieken van alle uitrukken van 2019 (voor overige jaren klik hier).
265
uitrukken in 2019! Klik hier voor een overzicht en hier voor grafieken van alle uitrukken van 2019 (voor overige jaren klik hier).

22 januari 2015 - Auto van de dijk Waalbandijk Ochten (Foto's - Tekst)

27 december 2014 - Ongeval 2 vrachtauto's PW Alexanderweg Echteld (Foto's - Tekst)

6 december 2014 - Paard in de sloot Bonegraafseweg Ochten (Foto's - Tekst)

24 november 2014 - Ongeval tractor met auto Lakemondsestraat Opheusden (Foto's - Tekst)

19 september 2014 - Auto te water Dalwagen Opheusden (Foto's - Tekst)

4 augustus 2014 - Autobrand Meersteeg Echteld (Foto's - Tekst)

7 mei 2014 - Ongeval Hamsestraat Opheusden (Foto's - Tekst)

27 januari 2014 - Binnenbrand groentewinkel Molendam Ochten (Foto's - Filmpje - Tekst)

20 januari 2014 - Ongeval A15 Echteld (Foto's - Tekst)

12 januari 2014 - Autobrand Varakker Opheusden (Foto's - Tekst)

Zie de actuele uitrukken per groep:

Dodewaard - Kesteren - Ochten - Opheusden

 

Actueel algemeen
 

Klik hier voor meer foto's

Klik hier voor meer foto's

20 augustus 2012 - Grote oefening hulpverlening Dodewaard
Op maandagavond 20 augustus vond in Dodewaard een grote oefening plaats. Het was de slotoefening hulpverlening waarbij alle vier de posten van Neder-Betuwe aan deelnamen. Ook het hulpverleningsvoertuig van Tiel was aanwezig. Er was een groot ongeval geënsceneerd. Er had een aanrijding plaatsgevonden tussen een auto en een vrachtauto en een auto was te water geraakt. In totaal waren er vier voertuigen betrokken bij het ongeval en had iedere ploeg een zware klus. Het was een leuke en leerzame oefening.
Klik hier voor meer foto's

Klik hier voor meer foto's

31 mei 2010 - Grote oefening Van Soest Kesteren
Op maandagavond 31 mei heeft er bij Van Soest in Kesteren een grote oefening plaatsgevonden. Alle groepen van de gemeente Neder-Betuwe waren bij deze oefening betrokken. Ook de hoogwerker van Tiel heeft deelgenomen aan de oefening. Het scenario was als volgt:
Er was een lekkage met gevaarlijke stoffen. Medewerkers van de technische dienst gingen polshoogte nemen terwijl ze aan het snijbranden waren. Door de gehaaste actie was er een brand ontstaan. Diverse slachtoffers waren aanwezig. Een persoon was met de gevaarlijke stof in aanraking gekomen. Diverse collega's bevonden zich in de kantine boven de brand en moesten met behulp van de hoogwerker gered worden.
Het was een geslaagde en leerzame oefening.

Jaarlijkse contactavond 20 november 2009

Koninklijke Onderscheidingen tijdens brandweerbijeenkomst
Tijdens de jaarlijkse korpsavond van de brandweer Neder-Betuwe op vrijdag 20 november 2009 speldde burgemeester Kees Veerhoek bij de heer Dik Jansen (korps Kesteren), de heer Jan van Lavieren (korps Opheusden) en de heer Henk den Hartog (korps Opheusden) de versierselen op die horen bij de Koninklijke Onderscheiding (Lid in de Orde van Oranje-Nassau). Deze heren nemen afscheid van de actieve brandweerdienst.

Burgemeester Veerhoek reikte tijdens deze korpsavond ook de behaalde diploma's en certificaten uit. Een aantal jubilarissen kreeg van de burgemeester een insigne opgespeld voor hun jarenlange inzet bij de brandweer.


Klik op de foto voor een diashow

Klik op de foto voor een diashow

9 mei 2009 - Wedstrijden in Opheusden
Op 9 mei werd door de post Kesteren de 112 wedstrijd georganiseerd in Opheusden
Men kreeg de melding autobrand bij van de Bijl & Heijerman aan de Lakemondsestraat te Opheusden. Binnen stond een bestelauto in brand er zat ook een persoon bekneld onder een grasmaaier en er werd nog een persoon vermist.
Uitslag:
1 GROEP WIJHE
2 GROEP ASPEREN
3 GROEP OTTERLO - 2
4 GROEP LICHTENVOORDE - 2
5 GROEP DRONTEN
6 GROEP RENSWOUDE
7 GROEP GELDERMALSEN - 2
8 GROEP ZETTEN - 2
9 GROEP BARNEVELD - 2
10 GROEP WINTERSWIJK - 2

De groep Opheusden organiseerde de TAS HD wedstrijd.
Tekst volgt.

Klik op een foto links voor een uitgebreide fotoreportage.
Klik op de foto voor een diashow

Klik op de foto voor een diashow

30 maart 2009 - Multidisciplinaire oefening in Neder-Betuwe
In het najaar 2008 is Ruud van Hattum, in zijn dagelijkse werk officier preparatie/repressie brandweer Neder-Betuwe, gestart met de Leergang Specialist Opleiden & Oefening aan het NIFV in Arnhem. Hij is samen met Rudi de Bruin, werkzaam op de regionale meldkamer en bij brandweer Groesbeek, de eerste twee brandweermensen uit de regio Gelderland-Zuid die deze opleiding volgen. Om de leergang tot een goed einde te brengen dienen een groot aantal proeve van bekwaamheid afgerond te worden.
In het kader van het proeve-onderdeel “Optreden als oefenleider” (bij een oefening met minimale opschaling naar GRIP1) werd op 30 maart 2009 door Ruud van Hattum een multidisciplinaire oefening gehouden bij woonzorgcentrum “De Steegakker te Dodewaard”. Aan deze grootschalige oefening werd in totaal door 150 personen deelgenomen. Deelnemers waren de brandweergroepen Dodewaard, Opheusden, Ochten en Opheusden. Ook het redvoertuig van Tiel en de VC/COH uit Geldermalsen namen vanuit de “rode kolom” deel aan de oefening. Verder namen politie, ambulancedienst en gemeente deel aan de oefening, alsmede veertig bewoners van de Steegakker.
Het scenario was een brand die uitgebroken was op de eerste verdieping van het pand, veroorzaakt door kortsluiting in een oplaadstation voor scootmobielen. De brand breidde zich via de liftschacht uit naar de tweede verdieping en het dak.
Bijna veertig bewoners werden geëvacueerd en met bussen vervoerd naar een opvanglocatie. Op de opvanglocatie werden de gemeentelijke processen “Opvang en Registratie” beoefend. Daar nagenoeg alle bewoners 55+ zijn of slecht ter been, was er voor de brandweer een grote taak weggelegd bij het ondersteunen van het ontruimen van het pand. Twee rolstoelgebruikers moesten met behulp van de hoogwerker van hun balkons gehaald worden. De oefening verliep naar een ieders tevredenheid en leverde voldoende leermomenten op voor de hulpverleners maar ook voor de bewoners.
Ruud van Hattum werd door zijn waarnemer gefeliciteerd met de manier waarom de oefening was voorbereid, uitgevoerd en nabesproken. De schriftelijke evaluatie van de oefening is het volgende proeve-onderdeel wat nu afgelegd moet worden.
Klik op de foto voor een diashow

Klik op de foto voor een diashow

14 juli 2008 - Oefening waterongeval Waalwaard in Dodewaard
Op maandagavond 14 juli was er een grote oefening voor de groep Kesteren, Ochten en Opheusden. Bij de Waalwaard in Dodewaard waren diverse ongevallen gebeurd. Een chauffeur van een tractor was met achteruit rijden over de benen van zijn vrouw gereden. Zijn zoon lag onder water. Diverse zwemmers waren ook in de problemen gekomen. De groep Kesteren heeft het slachtoffer onder de tractor bevrijd en heeft het slachtoffer dat onder water lag gereanimeerd. De groep Opheusden heeft met speciale uitrusting voor snelle redding in oppervlaktewater, een aantal zwemmers gered. Ochten heeft met de Snelle Interventie Boot (SIB) diverse mensen aan wal gezet. Het was een geslaagde oefenavond waar we met zijn allen met plezier aan gewerkt hebben.

Klik hier voor een diashow.
Klik hier voor een filmpje.

 
Jaarlijkse contactavond 23 november 2007
Op vrijdagavond 23 november 2007 is de jaarlijkse contactavond gehouden. Een avond waarbij er stilgestaan werd bij het afgelopen brandweerjaar. Er is afscheid genomen van een aantal vrijwilligers en de behaalde diploma's zijn uitgereikt.
Rechts een foto van de aanwezigen.
(foto: Foto Van Beek Dodewaard http://www.fotovanbeek.nl)
Klik voor een vergroting
Landelijke rookmelderactie
De week van maandag 22 t/m zaterdag 27 oktober staat in het teken van de landelijke rookmelderactie.
Door het hele land vinden er ludieke acties plaats waarbij de werkende rookmelder centraal staat.

In Neder-Betuwe schonk de brandweer ook aandacht aan dit thema.
Op woensdag 24 oktober ging burgemeester Inez Pijnenburg met enkele brandweermannen van het korps Dodewaard langs bij willekeurige inwoners van het dorp.

Bij het eerste adres werd de deur door de heer Both opengedaan. Hij hoorde de uitleg van de burgemeester aan en op haar vraag of hij wist van de actie, antwoordde de heer Both dat hij inderdaad bekend was met de actie.
Vervolgens wees hij op een rookmelder in de gang. De heer Van Dolderen controleerde de rookmelder en de testpiepjes toonden aan dat het zeer zeker om een werkende exemplaar ging.

De heer Both kreeg van burgemeester Pijnenburg een VVV-bon uitgereikt.

De brandweer vraagt met deze landelijke actie aandacht voor rookmelders in huis. Iedere dag breken er namelijk 20 woningbranden uit in Nederland en mensen met een werkende rookmelder in huis hebben 100% meer kans een woningbrand te overleven.
Voor meer informatie kijkt u op www.rookmelders.nu of informeert u bij de Stichting Nationale Brandpreventieweek, telefoon: 0251-275555. U kunt natuurlijk ook contact opnemen met de plaatselijke brandweer.

Meer informatie:
Bureau Communicatie & Voorlichting, tel: 0488 – 449934
14 mei 2007 - Grote oefening alle groepen Neder-Betuwe
Op maadagavond 14 mei is in Dodewaard een grote oefening gehouden met alle vier de groepen van brandweer Neder-Betuwe.
Door een ongeval lag op de dijk een auto met een caravan op de zijkant. Zowel in de auto als in de caravan waren slachtoffers aanwezig. Door dit ongeval was een andere auto van de dijk gereden tegen een bedrijfspand. Hierdoor was brand ontstaan aan de auto en brand in het pand. In diverse ruimten in het pand was brand ontstaan. Er moesten in totaal diverse stralen worden ingezet om de brand te kunnen bestrijden. Ook was door de klap van de auto tegen de muur aan de andere zijde van de muur een aantal vaten met chemicaliën omgevallen. Al met al een complexe inzet waar alle vier de groepen hard voor moesten werken.

Klik hier voor een foto reportage.

Klik voor een vergroting 4 november 2006 - Compagnie oefening
Op zaterdag 4 november is er een compagnie oefening gehouden. Op de foto's is de stoet van brandweerauto's te zien. De OVD van Neder-Betuwe was peletonscommandant.
Klik voor een vergroting